Ugrás a tartalomra

MSZP: az infláció megeszi az emberek asztaláról a kenyeret

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 09. csütörtök 17:58
Az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlését javasolja a Magyar Szocialista Párt, csütörtökön Miskolcon, a Corvin utcai Politikai Centrumban tartott sajtótájékoztatót a párt társelnöke és elnökhelyettese.
mszp sajtótájékoztató varga lászló komjáthi imre
Fotók: Mocsári László

Varga László elnökhelyettes, megyei elnök elmondta, országjárásukon is pontosan látják, milyen "nehéz a helyzet sok millió magyar számára". Ennek elsődleges oka véleményük szerint "az elképesztő magaslatokban lévő infláció".

"A Fidesz megszegte választási ígéreteit, és felelőtlen politikája, többek között az Európa-csúcsot jelentő áfa, a gyenge forint és a különadók miatt inflációs csúcs van Magyarországon" - fogalmazott, hozzátéve: változtatni kell.

- Mi azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a hétköznapi problémákra kínáljunk megoldásokat, ezért is indítottuk el az élelmiszerár-stop kampányt, ami arról szól, hogy az alapvető élelmiszerek jelenlegi 27 százalékos áfakulcsát csökkentsék nullára - tudatta, hozzátéve: legutóbb Lengyelország lépett ilyen "bátrat", ami által ott "nagyon csökkentek" az élelmiszerárak.

Varga László hozzátette, meg kell szüntetni a plusz áfa-terhet is, ez mintegy 4,1 százalékkal tovább növeli ugyanis az alapvető élelmiszerek kiskereskedelmi árát.

Ezeknek az intézkedéseknek a jótékony hatásait "egyértelműen éreznék a pénztárcájukon az emberek" a szocialista politikus szerint, de főként a leginkább rászorulókon segítene, akik számára egy-egy bevásárlás ma már "lassan a luxus kategóriája".

mszp sajtótájékoztató  komjáthi imre

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke elmondta, rengeteg nehéz sorsú emberrel találkozott az elmúlt hónapokban, de az utcai fórumok mellett az általuk szervezett szakszervezi konferencián is arról számoltak be neki a tagok, hogy egyre nehezebb megélni Magyarországon. Magas az infláció, ráadásul a munkáltatók nem tudnak olyan fizetésemeléseket adni, amire szükség van az áremelkedések miatt.

- Azokat az embereket kell segíteni, akik átlag alatt keresnek, családalapítást terveznek, alacsony nyugdíjat kapnak - mondta, hozzátéve: "mi emberpártiak vagyunk".

Fontosnak tartja, hogy kapjanak segítséget, kompenzációt a kiskereskedők, mert egyébként tönkremennek. Az élelmiszereken lévő ársapkát pedig csak akkor lehetne kivezetni véleménye szerint, ha az emberek meg tudják venni az alapvető élelmiszereket. Amíg azonban nem emelik a családi pótlékot és a nyugdíjakat, a minimálbért pedig nem teszik adómentessé, addig "azt látjuk, hogy az infláció megeszi az emberek asztaláról a kenyeret".

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!