Ugrás a tartalomra

A múlt év munkáiról és a jövő céljairól beszélt Szilágyi Szabolcs

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. január 26. szerda 09:21
Elmondta, szerinte miért fontos leváltani a Fideszt és Csöbör Katalint, és elárulta, amennyiben győz, a szabadon maradó posztjára a Jobbik szeretne-e újra jelöltet állítani az önkormányzati választókerületben.
Fotók: Mocsári László

Sajtóreggelit tartott Szilágyi Szabolcs kedden, ahol az elmúlt évben elvégzett munkájáról tájékoztatta a helyi média meghívott képviselőit. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es választókörzetének egységes ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje beszélt a jövő kihívásairól is. Miskolc 6-os választókerülete a kisebb körzetek közé tartozik, körülbelül az Avas kettes ütemét fedi le. Ennek ellenére sűrűn lakott, lakótelepi területről van szó, ahol az új parkolóhelyek kialakítása és a zöldterületek karbantartása jelenti a legnagyobb kihívást.

Az önkormányzati képviselő – aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú választókörzetében lesz Csöbör Katalin egységes ellenzéki kihívója a tavaszi választásokon – olyan dolgokról beszélt a sajtó munkatársai előtt, amik nem csak az Avason élőket, de Miskolc és térségének lakóit egyaránt érintheti.

Munka az Avasért

- A két legnagyobb beruházás, amik tavaly megvalósultak a körzetemben, az a Kölcsey Ferencen és az Ifjúság útján létesített két parkoló – kezdte a beszámolóját Szilágyi Szabolcs a választókerületében tavaly történt fejlesztésekről. Hozzátette, mindkét projekt a lakossági igények mentén született. – Sikerült a drasztikus emelkedés előtti árakon megvalósítani ezeket, így annyit spóroltunk a választókerületnek, hogy még egy kisebb parkolót sikerült átadni: ezt a Sályi utcán. A körzet sajátossága, hogy rendkívül beépített, így nehéz találni helyet új parkolók kialakítására. Arra törekedtünk, hogy az építkezések ne a zöldterületek kárára történjenek – hangsúlyozta a képviselő.

- Szintén nagyobb beruházás volt a Katica Bölcsőde homokozójának rekonstrukciója, illetve különböző készségfejlesztő játékok beszerzése az intézmény számára. Emellett – a korábbi évekhez hasonlóan – a parkosításra, virágfák ültetésére is hangsúlyt fektettünk.

A képviselő egyéb támogatásokról is beszámolt: ózongenerátort és számítástechnikai szoftvereket biztosított a Szépkorúak Háza számára, segítette a Miskolci Szív Egyesületet, a Mozdul az Avast, az Avasi Polgárőr Egyesületet, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, a Miskolc-Avas Judo Sport Egyesületet és a Supersum Alapítványt.

5 milliárd ok a váltásra

- Tavaly az egyesült ellenzék lebonyolította az előválasztást Miskolcon is: ez volt az első lépés a kormányváltás felé vezető úton. A második az a népszavazás, amit a Fudan Egyetem megépülése ellen, valamint az álláskeresési járadék kiegészítése és meghosszabbításával kapcsolatban indítottunk, és aminek az aláíróíveit a napokban adtuk be. Ez nehéz feladat volt, egyrészről a hideg idő miatt, másfelől azért, mert csupán pár hét állt rendelkezésünkre az aláírásgyűjtéshez - részletezte. 

Szilágyi Szabolcs a közelgő választás kapcsán is kifejtette a véleményét: aggasztónak tartja a helyzetet, amibe, úgy gondolja, többek közt a kormányzati megvonások lökték az ellenzéki vezetésű városokat.
- Miskolc esetében nagyjából 5 milliárd forintos hiányról beszélhetünk. Egyelőre nem látjuk, hogy ezt a hiányt hogyan pótoljuk majd. A kormány az ellenzéki nagyvárosokat folyamatosan sakkban tartja: csak annyi támogatást juttat számukra, hogy ne menjenek csődbe. Nyilván, ha még nagyobb mértékű elvonásokat foganatosítanának kompenzáció nélkül, az nyilvánvalóan rávilágítana a törekvéseikre. Viszont arra, hogy a kötelezően ellátandó feladatokon túli teendőiket el tudják látni, már nem biztosít megfelelő forrásokat: igyekeznek ezeket a városokat ilyen módon kivéreztetni, a városvezetéseket pedig úgy beállítani, mint akik képtelenek lennének az önkormányzati teendők ellátására. Éppen ezért azt lehet mondani, április 3. Miskolc és a térség számára is igen fontos esemény lesz.

Teendők Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-ben

- A felsőzsolcai Sicta Kft. működését a közeljövőben meg kell vizsgálni, mert amikor a szakhatóságok megjelennek, mindig jó a levegő, a lakossági panaszok alapján azonban ez csak a vizsgálatok idején van így. Úgy vélem, a következő országgyűlési képviselőnek muszáj foglalkoznia majd ezzel a problémával, ami sokakat érint. A Miskolc agglomerációjában lévő települések kapcsán egyébként általánosságban elmondható, hogy lényegében alvóváros funkciót töltenek be. Emiatt fontos az infrastruktúra: egyrészt, hogy rendben legyenek az utak, és biztosított legyen a megfelelő összeköttetés Miskolccal.

Csöbör Katalin leváltását Szilágyi Szabolcs azért tartja szükségesnek, mert úgy véli, az országgyűlési képviselő 12 év alatt nem mutatott fel kellő eredményeket.

- Vessük össze, hogy ebben az időszakban hogyan fejlődött az ő választókörzete más körzetek településeivel szemben. Azt kell, hogy mondjam, lett volna teendő, ezek pedig a következő időszakra maradnak. Nem tartom részéről komolyan vehető számvetésnek azt, hogy magának tulajdonítja Miskolc és Kassa autópálya kapcsolatának létrejöttét, valamint a munkahelyek számának növekedését a megyében. Nyilván azért mondta be ezeket, mert ha a saját eredményeit kellett volna közzétennie egy interjúban, azt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány számára átküldhette volna egy SMS-ben – fogalmazott Szilágyi Szabolcs, aki a sajtóreggeli zárásaként arról is említést tett, hogy mi lesz az avasi körzetével, ha áprilisban országgyűlési mandátumot szerez.

- A két feladat egyidejű ellátása összeférhetetlen lenne: ha megnyerem az országgyűlési választást, le kell mondanom az önkormányzati képviselőségemről és időközi választást kell kiírni. Ezzel kapcsolatban elárulhatom: a Jobbik szeretné, ha a párt állíthatna újra képviselő-jelöltet újra a 6-os számú miskolci körzetben.
    
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!