Ugrás a tartalomra

„Munkáival gyógyítja a kiállítások látogatóit”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. május 11. szombat 10:31
Megnyílt Horváth Kinga grafikusművész önálló kiállítása csütörtökön a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.
Fotók: Baranczó Benedek / Herman Ottó Múzeum

A számtalan díjat nyert miskolci születésű alkotó 1995-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelés szakán. Doktori iskolát szintén itt végezte. Miskolcra visszatérve a Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola grafika- és rajztanára volt, tanít a Nyíregyházi Egyetemen és a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában. Az elmúlt harminc évben csaknem 150 csoportos kiállításon mutatta be munkáit. 


A Rejtőzködő történetek című tárlaton Horváth Kinga grafikái, rajzai és fotói láthatóak. – Grafikai lapjaimon, rajzaimon, fotóimon – több mint két évtizede – létező, vagy mára már csak létezett kapuk, lépcsők, kőfallal határolt utak, sajátos történetű és atmoszférájú terek, természeti képződmények, emberi tevékenység nyomait is őrző tájrészletek jelennek meg eredeti környezetükből kiragadva, a kifejezés érdekében formálva, hogy a jelképek világába vezetve személyes gondolatok, érzések közvetítőivé válhassanak. Olykor tudatosan keresett, olykor pedig véletlenül megpillantott téri szituációk, motívumok ezek, amelyek önálló múlttal, kulturális vonatkozással, közeggel rendelkeznek – vall alkotásairól a művész. 

A kiállítást Rudolf Mihály DLA építész, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a grafikusművészt a körülöttünk lévő világ sebezhetőségéhez kapcsolódó érzések foglalkoztatják. A féltés. Az általa kiválasztott terek képi rögzítésén, azok pillanatnyi helyzetének ábrázolásán, a fény-rajzolta formák leképezésén dolgozik. Eközben azon vívódik, hogy a múlt és jelen motívumainak összegyűjtésével, azok transzformálásával, sűrítésével hozzájárulhat-e a teremtett Világ értékei iránti tisztelet és elkötelezettség erősítéséhez. Horváth Kinga művészi magatartásával irányt mutat, munkáival gyógyítja a kiállítások látogatóit.

A tárlat június 23-ig hétfő kivételével 9-17 óráig tekinthető meg.

További hírek

Olvasnivaló