Ugrás a tartalomra

A Munkásmozgalmi emlékműnél koszorúzott a Munkáspárt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 01. vasárnap 18:25
A Csanyik-völgyben található Munkásmozgalmi emlékműnél tartott megemlékezést vasárnap a Munkáspárt miskolci szervezete. 
Fotók: Juhász Ákos

Fülöp Józsefné, a szervezet elnöke beszédében leszögezte, a munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, melyet a legtöbb országban május 1-jén ünnepelnek. 

A Munkáspárt miskolci elnöke úgy vélekedett, a szocializmus évtizedeiben május 1-je gondtalan ünnepé vált. „Nem kellett harcolni munkahelyekért, hanem mindenki dolgozott. Az oktatás, az egészségügy ingyenes volt, az emberek biztonságban éltek. A rendszerváltás után egy ideig ezen a napon a szakszervezetek, sőt az MSZP is szervezett felvonulást Budapesten, 2016-ra azonban mindkettő elhalt. Az Andrássy úton a hagyományokat őrizve egyedül a Munkáspárt vonult fel ma is – mondta Fülöp Józsefné, hozzátéve: ezeket a hagyományokat Miskolcon is csak pártjuk ünnepli, mert bár a pártok most is képviseltették magukat a Csanyikban, a Munkásmozgalmi emlékműnél ma már csak ők koszorúznak.

Fülöp Józsefné, a Munkáspárt miskolci szervezetének elnöke


- Régen a város együtt ünnepelt itt, sajnos mára már a Majális parkba is kevesebben jönnek ki, a városban manapság több helyszínen szerveznek ilyenkor hasonló programokat, továbbra sincs összefogás, közösen még ünnepelni sem tudunk – tette hozzá Fülöp Józsefné, aki ezután a kormánypártokat és az ellenzéket is bírálta. 

- A kapitalizmusban kis különbséget leszámítva mindegy, hogy melyik tőkéscsoport alkotja a kormányt. A tőkéskormányok nem abban különböznek, hogy a dolgozókhoz hogyan viszonyulnak, hanem, hogy kik a barátaik és hatalomra jutva kinek adnak nagyobb szeletet a tortából. A tőke ellen most sem folyt nagyobb csata, és ennek mi, dolgozók fizetjük meg az árát. Velünk akarják például a háború árát is megfizettetni, ennek hatásait már most is érezzük – jelentette ki a Munkáspárt helyi szervezetének elnöke, aki úgy fogalmazott, ez a háború nem más, mint a neoliberalizmus háborúja a szocializmus ellen. Fülöp Józsefné végül a háború befejezésére szólította fel a feleket. 


Az esemény végén a Munkáspárt helyi politikusai megkoszorúzták a Munkásmozgalmi emlékművet. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!