Ugrás a tartalomra

Múzeum és emlékpark mutatja be Miskolc kohászati múltját

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. július 17. szerda 19:29
Az EKMITA az új zárt és szabadtéri kiállítóhelyekeit szerdán adták át a nagyközönségnek.

Osztie Tibor képgalériája

A város múltjának egy szeletét mutatja be, viszont a jövő Miskolcát szolgálja az a megújult tárlat és emlékpark, melyet az Északkelet Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány (EKMITA) székhelyén, a Diósgyőri vár szomszédságában adtak át szerdán. Nagyjából a fenti szavakkal méltatta a létesítményt az átadó minden felszólalója, és erről írt a minap.hu is szűk éve, az EKMITA belevágott a munkába.

Szalai József, az alapítvány kuratóriumi elnöke jelképesnek nevezte, hogy az új kiállítóhelyeket éppen fennállásuk tizennyolcadik évében tudták megvalósítani és átadni. „Talán maga ez a tény is bizonyíthatja önöknek és a majdani látogatóknak, hogy nagykorúak lettünk” – vélekedett.

A skanzen csak részben készült el, de rövidesen teljes fényében tündököl. Fotók: Osztie Tibor

– Már az alapító okiratunkban is azt fogalmaztuk meg, hogy célunk a régió iparának bemutatása és, hogy ezt a bemutatót oktatás céljára is felhasználjuk. A fejlesztésnek köszönhetően ezt a munkát mostantól sokkal magasabb színvonalon tudjuk majd végezni – mondta el Szalai József, aki köszönetet mondott a támogatásért a városnak, és minden a beruházást segítő vállalkozónak és önkéntesnek.

Megújult, kibővült

Felidézte, bár az EKMITA korábban is az épületben működött, mellettük lakások is voltak, azonban a közgyűlés tavaly decemberi egyhangú döntésének értelmében most már ők használhatják ezeket is. Így összesen öt lakásból alakult ki a tágas múzeumi tér, melyben különböző dokumentumokkal és makettekkel tudják bemutatni a kohászat történetét a betérő kicsiknek és nagyoknak.

– Ehhez jön még hozzá az emlékpark, melyet most még csak részleteiben tudtunk átadni, az udvar ugyanis korábban olyan gazos volt, hogy annak kiirtása a közelmúltig hátráltatta a munkát – tette hozzá a kuratóriumi elnök, aki elmondta még: bár a skanzen kialakításához minden technikai eszköz, építőanyag rendelkezésre áll, a berendezéseket azonban még be kell szerezniük, ebben szívesen veszik bárki segítségét, akinek fontos a város kohászati múltja.

A közösség ereje

Veres Pál, Miskolc polgármestere a megvalósult fejlesztés kapcsán az összefogás erejét méltatta, mint kiemelte, számára mindig kedves, ha egy közösség fejlődik és képes energiákat befektetni annak érdekében, hogy értéket teremtsen a városban.

Bihall Tamás, Szalai József és Veres Pál

– Talán nincs is olyan település Magyarországon, aminek olyan változatos és sokszínű múltja lenne, mint ami Miskolcnak van. A Miskolc nemzetség emlékezete, az egykori régi mezőváros, kereskedőváros és polgárváros tradíciói és az acélvárosi hagyományok mind a város történetének egy-egy szakaszát jelentik. Hiszem és vallom, hogy Miskolc csak úgy lehet sikeres város, ha ismeri a múltját, ápolja a hagyományait és belőlük építkezve képes megújulni – mondta. 

Hasonlóan fogalmazott Tóth-Szántai József megválasztott polgármester is, örömmel tett eleget az EKMITA és a jelenlegi városvezető meghívásának az átadóra. Elmondta, születése óta Miskolcon él, gyerekkorából és Bláthy-s tanulmányainak köszönhetően jól megismerte a kohászatot. Tudja, milyen volt, amikor fújt a gyár és szerette azt a különleges látványt is, mikor a kiöntött kohósalak miatt izzott az ég alja.

Múlt nélkül nincs jövő

Tóth-Szántai József

– A kohászat a kilencvenes évek végéig, kétezres évek elejéig meghatározta Miskolc mindennapjait: a városi ritmusát, hogy a buszok menetrendjét, mindent. Büszkének kell lennünk az Északkelet Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány alapítóira és tagjaira, hogy lassan húsz éve azért dolgoznak, hogy ennek emlékét megőrizzék a következő generációk számára. Soha nem tudunk úgy jövőt építeni, hogyha nem vagyunk tisztában a múltunkkal. Ha nem tudjuk, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk, és ezt nem tudjuk elmondani az unokáinknak, akkor nem tudunk jövőről álmodni – hangsúlyozta Tóth-Szántai József, aki végül hozzáfűzte: a következő városvezetés is támogatni fog minden olyan közösséget, eseményt, alkalmat, ami a város értékeinek megismertetését tűzi ki célul.

Végül Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke méltatta az EKMITA munkáját. Mint mondta, lenyűgözte az új tárlat, amit néhány hete Szalai József invitálására tekintett meg. „Kívánom, hogy ez az emlékpark sok új információt adjon iskolásoknak, egyeetemi hallgatóknak és minden betérő turistának is. Ígérem, a BOKIK mindenben támogatni fogja az alapítványt, hiszen nekünk is fontos célunk a vármegye ipartörténeti emlékeinek felkarolása. Mi abban tudunk szerepet vállalni, hogy ehhez forrásokat próbálunk keresni, valamint, hogy a múzeum és az emlékpark hírét minél többekhez eljuttatjuk” – zárta a kamarai elnök.

 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!