Ugrás a tartalomra

Muzsikáló gyerekeknek terveztek iskolát építész hallgatók

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 12. péntek 19:54
„Vasgyári Zenei Álmok” címmel nyílt kiállítás pénteken, a Vasgyári Közösségi Házban. A tárlat különlegessége, hogy gyermekeknek tervezett iskolaépületek makettjei, látványtervei sorakoznak fel.
Fotók: Mocsári László

A Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában működő Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak új zeneiskolai épületeket terveztek egy pályázat keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszék (BME) hallgatói. A legjobbnak ítélt terveket maguk az alkotó fiatalok mutatták be a kiállítás megnyitóján. 

Csodálatos hely a Vasgyár, amely most méltatlan helyzetben van, de az a dolgunk, hogy a régi fényét visszahozzuk – mondta Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere. Amikor elkezdték az egyeztetéseket és helyet kerestek a zeneiskolának Szunyogh László főépítésszel és Solymosi Árpáddal, az általános iskola igazgatójával, akkor vált egyértelművé, hogy ezt meg kell valósítani. A műszaki egyetem hallgatói csodálatos terveket készítettek – tette hozzá. 
 

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Sugár Péter építész, egyetemi tanár. Kiemelte, hogy a BME építészmérnök hallgatóinak ez volt az első szociális projektje, amely a Vasgyár területére koncentrálódott. Összesen tizenegy terv készült el, amelyből nyolc zeneiskolára és a tanodára, két terv pedig a Kabar utca környezetére ad elképzeléseket. Az álmokat tervekben jelenítették meg – fogalmazott az építész. Egyébként nemcsak terveznek, korábban már három iskolának építettek közösségi önkéntes munkával kültéri tantermeket. 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő gratulált az egyetemi hallgatóknak, akik már teljesen más szemlélettel terveznek, mint elődeik. Majd méltatta a Symphonia Alapítványt, amely az országban jelenleg már kétezer gyermek számára biztosítja az élmény alapú zenélést. 

Mocsári László képgalériája

A Vasgyári Kolónia valaha a legszebb városrésze volt Miskolcnak, de sajnos idővel magára maradt – hangsúlyozta Szunyogh László, a város főépítésze. Nagy öröm, hogy most újjá akarják éleszteni, ami azonban építészként nehéz feladat. A fiatalok viszont szabadon formált, bátor terveket készítettek a zeneiskolának. Egyébként ez összecseng az önkormányzat vízióival is – tette hozzá a főépítész. 

A Symphonia Alapítványt 2011-ben hozták létre, majd 2014-ben a művészeti intézményt, amely az eltelt tíz év alatt az ország legnagyobb zeneiskolai hálózata lett – hangoztatta Kupper András, a Symphonia Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: most azon kell gondolkodniuk, hogyan építsenek nagyobb épületet a gyerekeknek. Legnagyobb erényük, hogy a hozzájuk járó gyerekek együtt zenélnek, fellépnek, szerepelnek, ami sikerélményt ad nekik. Az lenne a jó, ha ez minden gyermeknek megadatna, hiszen aki hangszeren játszik, az nem csak boldogabb, de mindkét agyféltekéje aktívan működik – vélekedett az elnök. 


A kiállítás megnyitóján természetesen szerepet kaptak az eseményen sokat emlegetett vasgyári zeneiskolások is, akik hangszeres tudásukból adtak ízelítőt. Az építészeti tervekből, makettekből nyílt tárlat április 25-ig tekinthető meg a Vasgyári Közösségi Házban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!