Ugrás a tartalomra

MVK: az iskolakezdéshez igazodik a buszok és a villamosok menetrendje

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 31. kedd 16:55
Az őszi szorgalmi időszakban számos járat esetében többlet-autóbuszok közlekednek majd, és a kettes villamos is újraindul.
Fotó: Mocsári László

Elsősorban a közelgő iskolakezdéshez igazodik a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) új menetrendje, ami szeptember 1-jétől, vagyis holnap reggeltől lép életbe - erről még a múlt hét pénteken adott ki közleményt a közlekedési cég.  Mint írják, a rendelkezésre álló anyagi forrásokból és az utazók visszajelzései alapján olyan menetrendet igyekeztek kialakítani, amely a korábbiaknál nagyobb mértékben megfelel az utasok igényeinek, de egyben igazodik a megszűnt állami támogatások és lecsökkent jegy- és bérletbevételek miatti szűkösebb lehetőségekhez is.

Nézzük a részleteket! Szeptember 1-jétől többlet-autóbuszjáratok közlekednek az iskolakezdéssel összhangban az 1/1B-s, 3/3A-s, 6-os,7-es, 14-es, 16-os, 19-es, 20-as, 29-es, 32-es, 34-es, 35-ös autóbuszvonalakon, továbbá a tanszüneti menetrendhez képest reggel 4-9 óra között 28 darab többlet járat indul, míg a délutáni csúcsidőben, 13-18 óra között 49 darab többlet járat biztosítja a könnyebb eljutást a tanintézményekbe.

Az egyetemi tanévkezdéshez igazodva pedig szeptember 6-tól újra közlekednek a 22-es autóbuszok.

Fontos, de nem elsősorban az őszi menetrendváltáshoz kapcsolódik a 3A-s és 24-es járatok közlekedésének változása, ami ugyansak szeptember 1-től érvényes. Az MVK azt írja, a változásra azért van szükség, mert hamarosan megkezdődik a kivitelezése a martinkertvárosi „Y-híd” építésének részeként a Király és a Vörösmarty utcák kereszteződésében létesülő háromsávos körforgalomnak. A közlekedési cég azt ígéri, hogy a 3A-s autóbuszok a Berzsenyi Dániel utca – Repülőtér szakaszon fognak közlekedni, ezzel átszállás nélküli eljutás jön létre a megyei kórház iránya és a Tiszai pályaudvar közötti szakaszon (erről részletesen lentebb írunk).

Egyenletesebb közlekedés

Folytatják a menetrendi indulási időpontok összehangolását is. Ennek köszönhetően: változik a 68-as autóbuszok menetrendje a Bükkszentlászlón élő utasok érdekében; a Repülőtérről 05:00-12:00 között, Miskolctapolcáról pedig 12:15-17:45 között induló valamennyi 20-as autóbuszjárat érinti az Egyetemváros végállomást; az egyetemi szorgalmi időszakban újra közlekednek a 22-es autóbuszok, azonban a Centrum végállomás irányába kibővített útvonalon szállítják az utasokat. Az Egyetemváros végállomástól indulva a Népkertig változatlan az útvonaluk, majd a Villanyrendőr–Hősök tere–Petőfi tér (14-es autóbusz) megállóhelyek érintésével közlekednek a járatok.

A hajnali és késő esti járatok indulási időpontjainál arra törekednek - folytatják -, hogy minden naptípusra vonatkozóan azonos időpontban induljanak a járatok. Tovább közlekedik majd a tavasszal bevezetett menetrendhez képest a villamos is: minden nap indul szerelvény a Tiszai pályaudvarról 23:50-kor, Felső-Majláthról pedig 0:25-kor.

Szorgalmi időszakban ismét közlekedik szerdától a 2-es villamos munkanapokon (amikor a 2-es villamos nem közlekedik, akkor helyette az Újgyőri főtér és a Vasgyár között közlekedő autóbuszok vehetők igénybe villamosbérlettel, illetve a papír alapú jegy másik végének érvényesítésével).

mvk. villamos,

 
3A, 24 buszok

Ahogyan fentebb írtuk, hamarosan megkezdődik a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésében megvalósuló körforgalom kivitelezése (hogy megtudjuk, pontosan mikor, kérdéseket küldtünk ki a beruházó NIF-nek, a válaszok beérkezését követően a munkálatok kezdetéről és ütemezéséről részletesen is beszámolunk - a szerk.). Az MVK közleménye szerint a munkálatok miatt változik a közlekedési rend a Vörösmarty utcán a Soltész Nagy Kálmán utca és a 3-as főút közötti szakaszon úgy, hogy a 3-as főút felől nem lehet majd behajtani. A Vörösmarty Mihály utcát érintő változás emiatt szeptember 1-től módosul a 3A és 24-es járatok közlekedése. 

A jelentősebb változás a 3A-s autóbusz közlekedésében és menetrendjében lesz:  a járat hosszabb útvonalon fog közlekedni a Repülőtér–Berzsenyi Dániel utca szakaszon: a Repülőtér és a Búza tér között a 24-es autóbusz útvonalán jár. Fontos változás az utasok számára, hogy a Búza tér végállomás helyett erre a járatra a 24-es autóbusz Búza tér megállóhelyén (a görögkatolikus templomnál) vagy a Búza tér/Zsolcai kapu megállóhelyen (az 1-es autóbusz megállóhelye) lehet fel-és leszállni.

A martinkertvárosi utasoknak jó tudni, hogy az autóbuszok nem mennek be a Búza tér végállomás területére, tehát vagy a Búza tér/Zsolcai kapu megállóhelyen tudnak felszállni/leszállni, vagy a Búza tér mögött a 24-es autóbusz megállóhelyén.

Az MVK leszögezi: ugyanannyi járatindulás lesz az útvonal hosszabbítás után, mint előtte, viszont az indulási időpontok változnak, ezért azt kérik, indulás előtt nézzék meg az aktuális menetrendet.

 
A 24-es autóbusz menetrendje szintén jelentősen módosul (útvonalai és megállóhelyei viszont nem). A járat mellett a Repülőtér/Bosch végállomás–Búza tér szakaszon a 3A-s autóbuszokat lehet igénybe venni, ezért kérjük, utazás előtt a 3A-s autóbusz menetrendjét is nézzék meg.
 
Várják az észrevételeket

Az MVK végül leszögezi, folytatjáka lakossági igényekhez igazodó fejlesztéseit annak érdekében, hogy Miskolc közösségi közlekedése a lehető legjobb szolgáltatási színvonalon legyen elérhető minden városrészben. A társaság ezért minden, a közösségi közlekedés menetrendjét, útvonalait érintő észrevételt, javaslatot szívesen fogad az utazóktól az MVK Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (Miskolc, Szemere u. 5. szám, nyitva hétfő-kedd-csütörtök 8:00–15:30, szerda 8:00–17:30, péntek 8:00–13:30), vagy az iroda@mvkzrt.hu e-mail címen.
 

A közlekedési rend aktuális változásairól az MVK Zrt. a változást megelőzően részletes tájékoztatást ad honlapján és Facebook-oldalán.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!