Ugrás a tartalomra

Nagyobb figyelem a szórványban élőkre

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 15. kedd 10:50
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja kiemelt feladatának tartja, hogy biztosítva legyenek a szórványmagyarság nyelvhasználati jogai, és megteremtsék a feltételeit annak, hogy a kisebbségben élő magyarok meg tudják őrizni kultúrájukat és nemzeti identitásukat.
Fotó: minap.hu (Schmuck Erzsébet egy korábbi sajtótájékoztatón)

A Magyar Szórvány Napján meg kell erősíteni azt az elképzelést, hogy a szórványban élő magyar kisebbségeknek a saját közösségi programjaik során biztosítani kell az anyanyelv használatát és a hitük mindennapos megélését, és a saját kultúrán át az önazonosság megőrzésének lehetőségét. A szórványprogram akkor lehet sikeres, ha fel tudja mutatni, hogy a kis nemzetiségi csoporthoz való tartozás érték, és megteremti az anyanyelvi önmegvalósítást.

Az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter közleményükben hangsúlyozzák: Közel egymillió ember él szórványban a Kárpát-medencében. Kötelességünk tenni az elnéptelenedés ellen, az asszimiláció ellen, hogy megőrizzük a nagyszülőknek és a nemzetnek az unokákat a szülőföldön. Ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden szórványt érintő kezdeményezést támogat, legyen az állami, civil vagy egyházi. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!