Ugrás a tartalomra

Négy remek megyei kézműves nyert – egy Elnöki Aranyérem is Borsodba került

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 21. hétfő 16:07
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. Az idei felhívásra csaknem 130 pályázat érkezett be, a szeptember 27-i ünnepélyes díjátadón 47 remek díjat adtak át, két pályázó pedig Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült. Megyénkből ezúttal hat alkotó indult a megmérettetésen, közülük négyen vehették át a Kézműves Remek díjat, Merényi József pedig Elnöki Aranyérem kitüntetésben is részesült.
Fotók: Mocsári László

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítást idén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében, a Hungexpo területén tekinthették meg az érdeklődők szeptember 26. és 29. között.

Megyénkből ezúttal hat alkotó indult a megmérettetésen, közülük négyen vehették át a Kézműves Remek díjat, Merényi József pedig Elnöki Aranyérem kitüntetésben is részesült. – „A juhász három kelléke” című tárgycsoporttal neveztem a megmérettetésre: egy juhászkampót, egy pásztorfurulyát és egy kutyagerincet vittem – nyilatkozta Merényi József fafaragó, népi iparművész. „Ötödszörre nyertem el a Magyar Kézműves Remek elismerést, ami Elnöki Aranyéremmel járt.” A Magyar Kézműves Remek pályázatra benyújtott munkái jelenleg a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban vannak kiállítva.

Kovács J. Attila, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke kiemelte: megyénkből hat alkotó indult a megmérettetésen, és ebből négy Kézműves Remek díjjal érkezett haza. Több mint 80 alkotást állítottak ki, melyek között voltak hagyományos alkotások a népművészet területéről, megújuló alkotások, amelyek a népművészet alapjaira építkeztek, és voltak gasztronómiához kapcsolódó termékek, és az iparművészet is jeleskedett.

Az ünnepélyes díjátadót, amelynek fővédnöke Palkovics László innovációért felelős miniszter volt, szeptember 27-én tartották. A díjakat Parragh László, az MKIK elnöke, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kovács J. Attila, az MKIK kézműipari alelnöke és Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke adták át.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, értékét a szakmai elismeréssel járó díjazás adja meg, marketing-, illetve egyéb megjelenési lehetőséget nyújtva számukra.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A díjazott kézműves termékek bővítik az ország, illetve egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítéséhez.

A rendszeresen megújuló pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelenik a pályaművek között a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett.

Pályázó Mesterség Pályázati téma
Eperjesi Csaba fafaragó népi iparművész Református szószék korona fából
Lévai József faműves - fafaragó „Diósgyőri Fatálak”
Merényi József faműves A juhász három kelléke
Schmelczer Béláné Hímző Vagdalásos, szálánvarrott hímzéssel díszített ünnepi terítő
Simkó Fanni Bőrműves Tulipántos viselet kiegészítők
Debreczeni Sándor Késes Népi Iparművész Szalonnázó Pásztorbicska luxus kivitelben, Afrikai nagy nyúzó vadászkés

További hírek

Olvasnivaló