Ugrás a tartalomra

Negyedszázada testvérvárosunk a német Aschaffenburg

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 15. szerda 14:02
Miskolc több testvérvárossal büszkélkedhet, azonban talán Aschaffenburggal a legszorosabb a kapcsolat. Az 1995-ben indult együttműködés előtt programsorozattal tisztelegnek a felek. Ennek nyitó eseménye volt szerdán a szimbolikus városi futás, vasárnap pedig – ha virtuálisan is – közösen ünnepel a két település.

A testvérvárosi együttműködés két település között a kapcsolatok bürokratikus szinten történő szorosabbra fűzését jelenti – dióhéjban. Ez lehet annyi is, hogy a felek elmondják egymásról: „mi akkor testvérvárosok vagyunk”, de tulajdonképpen ezen kívül csak szimbolikus a kapcsolat.

Ascheffenburg és Miskolc esetében szerencsére egy másik forgatókönyv a jellemző. A két város közötti kapcsolat túllép a szimbolikus kereteken és az együttműködés több területen is megnyilvánul. Ez a jó viszony 25 éve tart, amit a két fél programsorozattal ünnepel.

Fotó: Horváth Csongor

Ötször öt az huszonöt

A nyitóesemény egy jelképes futás volt szerdán. Öt csapat – Avasi Gimnázium, Herman Ottó Gimnázium, Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum, Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesület – indult 5 fős csapatokkal, hogy 5 kilométert fussanak le a belvárosban: 5 csapatszor 5 kilométer az pont 25, mint az évforduló.

Fotó: Horváth Csongor

Ugyanezt a gesztust korábban már Aschaffenburg is megtette. A miskolci sportolókat Veres Pál polgármester indította útjára. A Hősök terén található testvérvárosi fasornál állva felhívta rá a figyelmet: többen még nem is éltek akkor, amikor a két város kapcsolata elindult, olyan régi a kötelék. Az egyik legintenzívebb ilyen jellegű együttműködésnek nevezte Miskolc testvérvárosi hálózatából a német viszonyt: kulturális, oktatási és gazdasági területen is összefonódnak a tevékenységek. Utóbbi közrejátszott például a Bosch megtelepülésében.

Fotó: Horváth Csongor

Az indulók között volt Pócs Julianna, a Herman Ottó Gimnázium végzős diákja. Megtudtuk tőle, hogy testvériskolai viszonyban áll intézménye egy német középiskolával. Ennek részeként rendszeresek a cserediák programok. Mivel fontos számukra ez a program, úgy döntöttek, hogy elindulnak a futáson.

A diákok sorából kilógtak a Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, azonban Schmiege Rolanddal beszélgetve kiderült, hogy nincs okunk meglepődni ottlétükön. Azon annál inkább, hogy az aschaffenburgi tűzoltókkal szoros kapcsolatot ápolnak, aminek része egymás rendszeres meglátogatása. Ilyenkor megismerik egymás felszerelését és esetkezelését, emellett persze nem marad el a csapatépítés sem.

Fotó: Horváth Csongor

Vasárnap virtuálisan együtt

A koronavírus-világjárvány megakadályozta, hogy személyesen ünnepeljenek a két város lakói, azonban virtuálisan vasárnap összeérnek a szálak. 10 és 12 óra között a Szent István téren 15 percenként váltakoznak majd a programok, amelyeket a másik városban kivetítőn követhetnek majd az érdeklődők.

10:00 – 10:15: Köszöntések mindkét városban

10:15 – 10:30: A két város polgármesterei köszöntik egymást váltó közvetítésben

10:30 – 10:45: Miskolci műsor, ami megjelenik az aschaffenburgi kivetítőn

10:45 – 11:00: Aschaffenbugi műsor; ami megjelenik a miskolci kivetítőn

11:00 – 11:15: Miskolci műsor, ami megjelenik az aschaffenburgi kivetítőn

11:15 – 11:30: Aschaffenbugi műsor; ami megjelenik a miskolci kivetítőn

11:30 – 11:45: A 25-ös számot formálják meg Németországban és itthon is; mindkét kivetítőn a másik ország formációja látszik

11:45 – 12:00: A polgármesterek búcsúbeszéde egymást váltó közvetítésben

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!