Ugrás a tartalomra

Negyedszázados jubileumhoz ért Aschaffenburg és Miskolc testvérvárosi kapcsolata

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 31. szerda 17:55
Aschaffenburg egy hetvenezres település Németországban. Az Északnyugat-Bajorországban található kisváros nem csak a címbeli néven, de mint a „bajor Nizza” is mert.

Testvérvárosai Európa-szerte: a skót Perth, aztán a francia St. Germain-en-Laye, s végül (időrendben is harmadikként) – a borsodi megyeszékhely. Miskolc 11 tesvértelepülése közül a kisebbek közül való, de az egyik legszebb helyen fekvő, nevének eredete sem mindennapi: az Aschaffenburg név (a középkorban Ascaffaburc, Ascapha vagy Ascaphaburg) eredeti jelentése „vár a nyárfás folyó partján” – olvasható az online lexikonban. A mi városunkkal a bajorok 1996-ban, tehát éppen negyedszázada kötötték össze történelmüket.

A kereken 25 éves jubileumot bizonyára szép rendezvények sorozatával ünnepelhette volna a két település, azonban a járvány és karantén itt is közbeszólt... Bizonyára lesz folytatása a dolognak, bepótolják a felek, ami elmaradt, egyelőre azonban online beszélgetés keretében „találkozott” a két önkormányzat vezetője, hogy a kapcsolat folytatása mellett tegyenek hitet. Jürgen Herzing és Veres Pál polgármesterek – érdekesség, hogy mindkettejüket körülbelül egy évvel ezelőtt választották meg, azóta állnak városuk helyhatósága élén – eszmecseréje során szóba került: Herr Herzing járt már nálunk, a tűzoltósághoz és katasztrófavédelemhez kapcsolódó korábbi munkájával összefüggésben hozta a jósorsa Miskolcra. A mostani beszélgetés során egyetértettek abban, hogy fontosnak tartják a testvérvárosi kapcsolatot, szeretnék a jövőben élénkebbé, szorosabbá fűzni az együttműködést. Felidézték a felek, hogy különösen a legutóbbi évtizedben nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki az aschaffenburgi közszolgáltató, a Stadtwerke Aschaffenburg és a Miskolc Holding Zrt. között. Ennek keretében a szakcégek (mint az MVK, a Mihő, a Mivíz) szakmai tapasztalatokat szerezhettek az ottani cégektől, megismerhették a kinti gyakorlatot. Kiemelendő példa továbbá, hogy a Joyson Safety Systems cég (korábbi Takata) itt is, ott is fontos szereplőként van jelen a városok gazdasági életében.

A negyedszázad folyamán nem egy említésre, emlékezésre méltó esemény közötte össze a bajor és a borsodi város kulturális és társadalmi életét. Csak felsorolásszerűen: többször adott koncertet Miskolcon az 50 fős aschaffenburgi rézfúvószenekar; Miskolc hivatalos delegációja, a polgármester vezetésével, részt vett a vendéglátó város színházának nyitóünnepségén; baráti a kapcsolat az Aschaffenburgi Oratórium Kórus és a miskolci Bartók Béla Kórus között, a Miskolci Szimfonikus Zenekar is adott koncertet Aschaffenburgban; évenként találkoznak a két város önkéntes tűzoltói. Folyamatos a szakmai együttműködés és csereprogram a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum és aschaffenburgi partneriskolája, a III. számú Szakiskola között, továbbá Dalberg Gimnázium és az Avasi Gimnázium, valamint a Herman Ottó Gimnázium és a Dessauer Gimnázium között van élő kapcsolat. A németek részéről 5 évvel ezelőtt járt utoljára hivatalos delegáció nálunk, a testvérvárosi szerződéskötés 20. évfordulóján, akkori polgármesterük és alpolgármesterük kíséretükkel négy napot töltöttek Miskolcon.

Most, újabb fél évtizeddel később tehát Veres Pál és kollégája, Jürgen Herzing a folytatásról, és azon belül a kapcsolat erősítéséről egyezett meg. A felvázolt tervek közül említsük meg: ősszel, októberben online konferenciát szeretnének rendezni a partnerek, a két város Holding-cége, valamint a miskolci Német Nemzetiség Önkormányzat, illetve túloldalról a Német-Magyar Baráti Társaság részvételével; a partnerség ápolásában résztvevő iskolák, intézmények üdvözlővideókat készítenek; a negyedszázados évforduló tiszteletére 25 kilométeres futást szerveznek, amely majd a két városban egyszerre indul és online lesz követhető az érdeklődők számára is. Ezen felül a települések tematikus bemutatására és ezáltal a testvérvárosi kapcsolat promótálására is figyelmet fordítanak egymás internetes felületein és a közösségi médiában.

Miskolc további tíz testvértelepülésének névsora egyébként a következő: Asan (Dél-Korea), Burgasz (Bulgária), Cleveland (Egyesült Államok), Kassa (Szlovákia), Katowice (Lengyelország), Kayseri (Törökország), Ostrava (Csehország), Tampere (Finnország), Vologda (Oroszország), Yantai (Kína).

A téma a miskolci önkormányzat hivatalos honlapján, videóismertetőkkel a felsorolt városokról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!