Ugrás a tartalomra

Negyedszerre megszavazták a polgármester és az alpolgármesterek fizetésemelését

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 25. kedd 16:30
Késedelmi kamattal terhelve, 2021-ig visszamenőleg kell fizetnie az önkormányzatnak.
Fotók: Osztie Tibor

Kedden kora délután rendkívüli ülést tartott Miskolc közgyűlése: három ügy került a döntéshozók elé, ezek közül kettőt korábban már elutasított a grémium.

Nyárias hangulatban, foghíjas padsorok között kezdték meg a munkát a képviselők: tizenhatan voltak jelen tizenegy távollevő mellett.

Miskolc Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására tett javaslatot az első napirendi pont. Ezzel az egykori Avas szálló épületének felújítási munkáit szerették volna megalapozni a szabályozási háttér megteremtésével. A közgyűlés egyöntetűen igennel szavazott.

Ezt egy telek-elidegenítési javaslat követte, ami a Szentpéteri kapuban fekvő, mintegy öthektáros terület eladását tenné lehetővé. Kétfordulós pályáztatás során ötvenhét millió forintért szeretnék értékesíteni.

Nincs hátsó szándék

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk képviselője jelezte, korábban már szerepelt az előterjesztések között a mostani javaslat. Megjegyezte, bár beépítési tilalom van a területen, gyanús számára, hogy a városvezetés ennyire szeretné eladni még a mostani önkormányzati ciklusban. Hozzátette, nem fogja megszavazni a napirendi pontot.

Veres Pál polgármester megjegyezte, a telek valóban beépítetlen, tudomása szerint nem ingatlanértékesítési hátsó szándékról van szó: egy nagyobb beruházás során zöld területként fogják hasznosítani a területet.

Következett az utolsó napirendi pont. Negyedszer terjesztették be a közgyűlés elé a polgármester és az alpolgármesterek illetményeinek és költségtérítéseinek emeléséről szóló javaslatot. Törvény szerint visszamenőleg kapják meg a pénzt. 

A 2022-es év csapdája

Mint ismert, 2022 januárja óta húzódik a kérdés: a kormány egységesen növelte a polgármesterek és az alpolgármesterek illetményeit országszerte. Miskolcon azonban ezt nem szavazta meg a közgyűlés – annak ellenére, hogy a kormányhivatal kimondta, az emelés elutasítására nincs törvényi lehetőség. Ignácz Dávid jegyző szerint több mint két éve áll fent mulasztásos törvénysértés.

Megjegyezte, hogy a mintegy 3200 magyar önkormányzat közül egyedül Miskolcon nem fogadták el a jogszabály szerint kötelező emelést. Akkoriban a Velünk a Város politikusai a 22-es csapdájához hasonlították az esetet, amiből nem lehet győztesen kijönni.

Mokrai Mihály önkormányzati képviselő akkor elmondta, az emeléshez a kormány nem adott olyan forrást a költségvetésbe, amiből az előterjesztés megvalósítható lenne.

– Ha elfogadjuk az emelést, akkor a Fidesz kiáll, és elmondja: álláshalmozók vagyunk, és a saját malmunkra hajtjuk a vizet, ezért nem megy a busz, ezért nő a fű. Ha nem fogadjuk el, jön a kormányhivatal, hogy alkalmatlanok vagyunk, mert egy egyszerű illetménynövekedést sem tudunk megszavaztatni. Ebbe a politikai csapdába a frakciónk nem akar besétálni. Jó megoldás nem született, de nem szavazzuk meg az emelést – indokolt 2021-ben a DK politikusa.

A testület most újra mérlegelt, ezúttal pedig – egy ellenszavazat mellett – elfogadta a javaslatot. Ennek megfelelően az érintettek a parlamenti döntés érvénybe lépésére visszamenően megkapják a különbözetet. Mivel az önkormányzat jogszerűtlenül járt el, amikor nem utalta az emelt illetményt, a jogszabály szerint kötelesek késedelmi kamatot is fizetni.

Polgármesteri szinten a nagyjából bruttó kilencszáznyolcvanezres fizetést emelték egymillió háromszázezerre. Ennek a kamattal terhelt különbözetét kell térítenie az önkormányzatnak az utóbbi két és fél év vonatkozásában. 

Veres Pál ezt követően lezárta a közgyűlést, de jelezte, a nyáron még minimum egyszer, de várhatóan inkább kétszer, július közepén és augusztus végén össze fogják hívni a testületet, mivel folyamatban lévő ügyek kapcsán kell majd adminisztratív döntéseket hozni. 

További hírek