Ugrás a tartalomra

Nem csak a bál áll, a sor is az MVM előtt (Videóval)

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 06. csütörtök 17:43
Bő egy hete rohamozzák meg nap mint nap az elkeseredett fogyasztók a miskolci földgázelosztó társaság ügyfélszolgálatát.

Idén augusztusban a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya készített egy listát, amelyen a legveszélyesebb magyarországi szakmákat sorolja. A Top 5-ben olyan ágazatok vannak, mint az építőipar, a mezőgazdaság, a raktározás-szállítmányozás és az egészségügy. Ha azonban októberre aktualizálnák a listát, biztos, hogy az MVM ügyfélszolgálati munkaköre is az élbolyba kerülne.

Mióta kijöttek a legújabb számlák, tömött sorok állnak az MVM ügyfélszolgálata előtt Miskolcon – de más városok esetében is hallani ilyen híreket. Sokan nem csak feldolgozni, de kifizetni sem tudják a kézhez kapott csekket. Kérdések vannak, az ügyfélszolgálatra azonban szinte lehetetlen bejutni. Az állapot már több mint egy hete fennáll: a sor csak nem akar elfogyni. Van, aki már sokadszor kényszerül beállni, hogy jelezhesse a szolgáltató felé a problémáit, feltegyen kérdéseket.

Csekkbotrány

- Azért vagyok itt, mert szerintem túl magas számlát kaptam, nem értek hozzá, nem tudom, mi lehet az oka ennek – mondja a MiskolcTV stábjának a helyszínen Hajdú Edit. – Pénteken is itt voltam már, kilenc órakor álltam be a sorba. Kettőig van ügyfélfogadás, de nem sikerült bejutni és elmondani a problémámat, mert bezárták az orrunk előtt az ajtót. Én még valamennyire bírok állni, de volt a sorban egy nyolcvanéves bácsika is, aki könyörgött, hogy segítsenek neki, de őt sem engedték már be – részletezi a hölgy, aki az általa tapasztalt eljárást aljasságnak véli.

- Nem tudjuk, hogyan számolnak azoknak, akik havonta diktálnak. Csak a fűtésre érvényes a fogyasztás, a főzésre vízmelegítésre nem? Hogyan kalkulálnak a nyári szezonra? Mindenfélét hall az ember, tájékoztatás hiányában nem tudjuk, mi a valóság. Azt mondják, hogy ennyi meg ennyi a számla, és kész. Ez az egyedüli, amit közölnek velünk. Mindent kikapcsoltam, ami létezik, de félek, így sem tudom majd befizetni a számlákat.

Napok óta hosszú sorok állnak az MVM ügyfélszolgálata előtt. Fotók: Mocsári László

Az eset nem egyedüli.
- Régi bérházban lakunk, amin nincs új külső szigetelés. Az egész életünket végigdolgoztuk, és vénségünkre itt vagyunk, hogy se enni nem tudunk, se megmelegedni - panaszolja özvegy Borbély Gyuláné, aki saját bevallása szerint „konyhalakó”, mert a szobákban már nem fűt, és a konyha a legmelegebb helyiség a földszinti lakásában.

- Mélységesen fel vagyok háborodva, úgy érzem, a valóságtól igencsak elrugaszkodott árakat akarnak behajtani rajtunk. Nyáron szerintem senki sem annyira abnormális, hogy 42 fokos melegben fűtsön, akkor mégis hogyan jön ez ki?
Azt tartaná korrektnek, ha valamilyen tájékoztatást nyújtana legalább a szolgáltató. A szomszédjával ugyanis összehasonlították a számláikat, és azt tapasztalták, hogy egyiküknek kicsit alacsonyabb, míg a másiknak valamivel magasabb egységáron számoltak.

- Nem csak az érdekel, milyen a fűtőértéke az elhasznált gáznak. Azt is szeretném tudni pontosan, hogy hány köbméter a fogyasztásom, meg azt, hogy egy köbméter mennyibe kerül – fogalmaz.

Többen arra panaszkodtak, hogy betegen is sorba kell állniuk, mert ez az egyetlen reményük, hogy információhoz jussanak.

- A férjemmel együtt jöttünk Sajószentpéterről, bár ő alig bír állni. Mi fával fűtünk, ezért mindig 5-6 ezer forintot fizettünk. 16-17 fokban vagyunk otthon, hogy spóroljunk, erre kikapunk most egy 30 ezer forintos gázszámlát - mondja a Miskolc TV kameráinak Édelmann Lászlóné a felindultságtól elcsukló hangon.
Ezen a ponton egy másik, szintén sorban álló hölgy megjegyzi, hogy hatvanezer forint a nyugdíja, ezt kell beosztania.

Reagált az MVM

Az MVM Csoport megkeresésünkre írásban azt a választ adta, hogy nem érdemes feltétlenül váltani, hiszen a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyiség a gázfelhasználás módjától függetlenül egységes. A csak fűtési és a vegyes földgázfelhasználási profilok között havonta csupán néhány köbméter eltérés van. A közleményben az is állt, hogy a miskolci ügyfélszolgálati iroda hétfőtől péntekig minden nap a lakosság rendelkezésére áll. A sorban állás elkerülése érdekében azonban az önkiszolgáló ügyintézési felületeket és a mobilapplikáció használatát javasolták. A részletes tájékoztatás érdekében egy olyan oldalt is kialakítottak, ahol árkalkulátor, számlamagyarázó funkció is található.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!