Ugrás a tartalomra

Nem csak a gondviselésre bízzák magukat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 12. péntek 13:37
…hanem komolyan frissítik, fejlesztik is vezetői tudásukat: tíz református lelkész látogatott el pénteken a megyei rendőr-főkapitányság kiképző központjába, ahol elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak.

Lassan harminc éve vezet Barna Sándor lelkészi főjegyző, püspökhelyettes, elmondása szerint egy-egy kisebb megcsúszástól eltekintve balesetmentesen rója hazánk útjait. Rásonysápberencsen, Kázsmárkon, Halmajon és Kiskinizsen szolgál, gyakorlatilag minden nap vezet, így évente legalább 25 ezer kilométert tesz meg autójával. Tapasztalt sofőrnek számít tehát, de a minap.hu érdeklődésére elmondta: most bizony kijött, hogy mindig lehet fejlődni.

Barna Sándor a volánnál

– A kiképzőközpont különleges járműve felett volt, hogy elveszítettem az irányítást! Pontosan megtudhatjuk ebben az autóban, milyen egy jeges felületen megcsúszni, de erre itt szépen fel lehet készülni. Én most a friss élmények után azt mondom, hogy mindenkinek részt kellene vennie egy ilyen képzésen, önmaga és a többi közlekedő védelmében egyaránt.

A képzést a Tiszán-inneni Református Egyházkerület kezdeményezte, mert – mint Rácsok András püspöki titkár kiemelte – a lelkipásztoroknak „minden körülmények között” szolgálniuk kell, időjárástól, útviszonyoktól függetlenül.

Juhász Ákos képgalériája

– Arra kértük a megyei rendőr-főkapitányság balesetvédelmi bizottságát, hogy egy tréning keretében segítsenek nekünk felkészülni a közelgő télre. Az elméleti és gyakorlati képzésben előjöhettek a hiányosságok – mutatott rá. – Sok időt töltünk az utakon, gyakorlottak vagyunk. De hitünkből és szolgálatunkból kifolyólag fegyelmezettek is vagyunk, odafigyelünk a másik emberre, a szabályokat betartjuk. Ugyanakkor jó átismételni a tudásanyagot, így hasznosnak ítélem a mai napot.

Az egyház részéről nyitottak a további együttműködésre a megyei rendőr-főkapitánysággal – de ez a szándék kölcsönös, tudtuk meg Domokos Tibortól, a főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának közlekedési referensétől.

Rácsok András (b) és Domokos Tibor

– Most elsősorban a téli felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, sokat beszélgettünk például arról, hogy mire kell odafigyelni a gumiabroncsoknál, vagy hogyan kell közlekedni rossz útviszonyok között. KRESZ-tesztet is kitöltöttek a lelkipásztorok, amit mindenki sikeresen zárt. Ahogy az egész napot eredményesnek tekinthetjük – tette hozzá.

Az együttműködő felek egyébként azt tervezik, hogy folytatják a vezetéstechnikai oktatást, akár kibővített csoportokkal is.

További hírek

Olvasnivaló