Ugrás a tartalomra

Nem csenget a postás a karanténnal érintett házakban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 25. szerda 10:16
Megváltoznak a kézbesítési szabályok a hatósági házi karanténnal érintett címeken, hogy még kisebb kockázatnak legyenek kitéve a kézbesítők - írja közleményében a Magyar Posta.

A társaság döntött arról is, hogy a postai nyitvatartás első órájában elsőbbséget élveznek a 60 éven felüliek a kiszolgálásban, valamint az ügyfélmegkereséseket elsősorban az elektronikus csatornákon fogadja.
 

A koronavírus-járvány terjedése miatt folyamatosan nő a hatósági házi karanténnal érintett háztartások száma, ezért a társaság úgy döntött,  hogy azokon a címeken, ahol a piros, karanténra figyelmeztető felirat van, a személyes átadást igénylő küldemények kézbesítését a karantén megszűnéséig felfüggeszti. Az intézkedés az ajánlott, a tértivevényes és értéknyilvánításos levelek,  valamint a hivatalos iratok, valamennyi utalvány (nyugdíj, kifizetési és külföldi), illetve a csomagok érkezésére vonatkozik.

 Ezeket a küldeményeket nem kézbesítik a karantén ideje alatt, de ez időszak alatt a karanténban nem érintett jogosult átvevők a kézbesítési ponton átvehetik azokat. A küldemények kézbesítését a karantén lejáratát követően kísérli meg a posta a szokásos szabályok szerint, és sikertelen kézbesítés esetén őrzi azokat átvételig, de legfejlebb a letéti idő utolsó munkanapjáig.
 

postas
Fotó: Juhász Ákos

A kézbesítő a karantén ideje alatt a közönséges levélküldeményeket a levélszekrénybe kézbesíti, illetve tájékoztatót is tesz mellé, mely a karanténra vonatkozó kézbesítési szabályokat ismerteti.

A Magyar Posta további intézkedésként saját hatáskörben döntött arról, hogy a postai nyitvatartás első órájában elsőbbséget biztosít a kiszolgálásban a 60 év feletti, a járvány miatt fokozottan veszélyeztetett állampolgárok számára. Ez azt jelenti, hogy a reggeli nyitást követően a postai munkatársak az érkező 60 év feletti ügyfeleket előre veszik a kiszolgálásban. Ugyanakkor kérik az időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, hiszen a posták zárt terek, ahol sok ember megfordul, ezért nem zárható ki a fertőzés veszélye. 

Javasolják ügyfeleiknek azt is, hogy a postai csekkbefizetés helyett használják a Magyar Posta és a Díjnet közös iCsekk alkalmazását, az applikációban a csekkeken lévő QR-kód beolvasásával könnyen és gyorsan befizethetők a csekkek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!