Ugrás a tartalomra

Nem csíp meg, csak megkóstol

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 23. kedd 11:32
A csipkéspoloskák tömeges elszaporodásának oka a számukra kedvező időjárás lehet.

Korábban megírtuk: csipkéspoloska-invázió van Miskolcon. Akkor úgy fogalmaztunk, az apró rovarok nem csak vonzódnak az emberekhez, de csípik is a szabadon hagyott bőrfelületet. Ez azonban pontosítást kíván, ugyanis az emberekre nem veszélyesek, a fákra annál inkább.

Sárguló nyugati platán Képforrás: CityGreen.hu

A csipkéspoloskáknak több mint hatvan faja él Magyarországon. Közülük őshonos a körte csipkéspoloska, ami a körte- és almafákat szipolyozza – ellenük lehet védekezni. A mostanában elszaporodott tölgy és platán csipkéspoloska azonban invazív faj, Amerikából érkeztek hazánkba. Hatékony irtására nincs bevett módszer. Mivel ezek az állatok növényi nedvekkel táplálkoznak, a szaporulat mértéke miatt korai lombhullást is okozhatnak.

– Egy nagy platánfán akár tízezer egyed is előfordulhat – mondta a Miskolc Ma stábjának Haltrich Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nyugalmazott docense. A szakember azt is elmondta, mivel a poloskáknak két-három nemzedéke is felnő egy nyáron, folyamatos és komoly károkat okozhatnak a faállományban.

– Magyarországon már nem is lehet zöld platánfát látni július után, csak zömében sárgás levelű növényeket – fogalmazott Haltrich Attila, aki úgy véli, a jelenség akár őszig is kitarthat.

A fajta nőstényei szeretnek behúzódni teraszokra, lakásokba is, hogy elvermeljenek télre. Ellenük az általános rovarirtó szerek hatásosak, de a jól fedő nyílászárók nyújtják a legjobb védelmet.

A városban járva ugyancsak sűrűn találkozhatunk a gombostűfejnyi rovarokkal, amik előszeretettel pihennek meg a ruházaton, szabad bőrfelületen. Utóbbin pedig gyakran végeznek „próbaszívást”. Ez technikailag nem csípés, így nem veszélyezteti komolyan az egészséget, ám valóban kellemetlen annak, akit a csipkéspoloska fatörzsnek néz – bizonyos esetekben a „szívózásuk” bőrgyulladást is előidézhet.

(Címlapkép: Getty Images)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!