Ugrás a tartalomra

Nem emelkednek az étkezési díjak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 01. csütörtök 14:28
A város vezetése  – mérlegelve, hogy a lakosság tűrőképességét és teherbírását az elhúzódó pandémia és annak gazdasági következményei igencsak próbára tették – azt a döntést hozta, hogy sem a nyersanyagnormát, sem a szociális és gyermekjóléti intézményi térítési díjakat nem emeli meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a köznevelési intézmények étkeztetésért fizetendő térítési díjak mértéke sem változik. 

A csütörtöki online konzultáción szó volt a közétkeztetés térítési díjairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról. A kormány döntése alapján ugyanis a helyi önkormányzatok az általuk nyújtott szolgáltatásokért megállapított díjakat 2021-ben nem emelhetik, ez alól csak az jelent kivételt, ha például vásárolt szolgáltatás esetén a felek a rendelet hatálybalépése előtt, legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésükben számszerűsíthető módon – például inflációkövetés – meghatározták a díjemelés mértékét.

Mint kiderült, Miskolc esete ide tartozik: a közétkeztetést biztosító szolgáltatóval még az előző városvezetés idején kötöttek 10 évre szerződést, aki minden évben az előző évi szakági infláció mértékének megfelelően emelheti árait. Ez az önkormányzatnak éves szinten közel évi bruttó 92 millió forint többlet kötelezettséget jelent, ami 32 millióval lenne csökkenthető, ha az említett jogszabályi kivételt az önkormányzat alkalmazná, vagyis árat emelne. A városvezetés azonban – mérlegelve a járványhelyzetet és a lakosság tűzőképességét – azt a döntést hozta, hogy nem emel árat.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!