Ugrás a tartalomra

Nem mindenki adja ám át a stafétát

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. június 22. szombat 09:13
Az októberben felálló közgyűlés nem csupán a várost vezető koalíció színezetében üt majd el a leköszönő testülettől.
A leendő új közgyűlés Miskolcon / Fotók: Juhász Ákos

Kedden a miskolci városháza közgyűlési termében átvette megbízólevelét az idei általános helyi és nemzetiségi önkormányzati választásokat követően mandátumot nyert polgármester, Tóth-Szántai József, valamint az új testület önkormányzati képviselői. Ahogy arról beszámoltunk: településünkön tizenkilencről tizennyolcra csökkent az egyéni körzetek száma, ezzel együtt pedig az októberben felálló új képviselőtestület – a kompenzációs listán történt kurtítás nyomán – két fővel karcsúsodik majd.

A polgármesterrel együtt huszonhat főt számláló testületbe nyolc képviselőnő nyert mandátumot, ami azt jelenti, hogy Miskolc rendszerváltás óta íródó (pláne az azt megelőző!) politikatörténetében az ősszel megalakuló grémium a nemi arányokat tekintve a valaha látott legkiegyensúlyozottabbnak ígérkezik majd. A hölgyek legitimitását és közvetlen felhatalmazását bizonyul erősíteni, hogy a körzetek pontosan egyharmadában győzedelmeskedtek.

Söprés és sorcsere

A leginkább szembeötlő módosulás nyilvánvalóan a várost még innentől számítva bő három hónapon át irányító egyesületi és pártszövetség állományát érinti. A jelenleg még a hivatalosan a Velünk a Város frakcióját kitevő tizennégy fős politikusi gárdából mindössze öten maradhatnak a közgyűlésben. Így például a nemsoká mögöttünk hagyott ciklussal ellentétben sem a Demokratikus Koalíció, sem pedig a Momentum nem tud majd felmutatni kerületi vezetést.

A drámai változás azonban kétségtelenül a Fideszen kívüli jobboldalon állt be: 2014-et követően a perecesiek és az észak-kiliániak Pakusza Zoltánt ismételten megválasztották, így a Mi Hazánk Mozgalom a kompenzációs listán bejutó másik képviselőjével rövidesen megduplázza testületi létszámát. Mindeközben a 2019-ben öt egyéni körzetet is megkaparintó Jobbik-Konzervatívok ezúttal egyet sem tudott behúzni.

A jelenlegi közgyűlés ülés közben

Az eddigi helyi ellenzéket kitevő Fidesz- és KDNP-frakciót sem hagyta érintetlenül a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülettel történt összefogás: a még pár hónapig hivatalában lévő Gazdusné Pankucsi Katalin, Kovács László és Nagy Ákos sem szállt ringbe a június 9-én tartott vokson saját körzetében. Ekképp tehát csak Deák-Bárdos Mihály és – a ciklus felénél mandátumot nyert – Barta Gábor újrázhatott. De ne feledkezzünk meg persze azokról a kormánypárti képviselőkről sem, akik listás helyüket az ősz beköszöntével egyéni képviselői mandátumra váltják.

A húszas éveiben járó, EP-listán is szereplő szocialista képviselő kiesett a testületből, ez azonban aligha rontja le drasztikusan a közgyűlés átlagéletkorát. Bazin Levente nemzedékének hangját innentől ugyanis a Pont Mi Egyesület és a Fidesz-KDNP körzeti listáját „keretező” fiatalemberek, Klinga Dániel (1-es számú e.vk.) és Bodor Márk (18-as számú e.vk.) hivatottak hallatni.

Kirobbanthatatlanok

Nem mindenkit ér utol azonban a vérfrissítés: Fodor Zoltán és Bartha György abszolút, vagyis ötven százalék feletti győzelmükkel idén is megvédték a baloldali mundér becsületét. Virtuálisan egyébiránt fej-fej mellett végeztek: 1920 (52,23 százalék) és 1916 (51,67 százalék) voksot zsebeltek be. Előbbi 2002 óta hódítja meg választásról választásra az Avas III-as ütemét, míg utóbbi – a két hete polgármesterként ugyan leváltott, ám ezúttal is egyéni körzetet nyert, győri Dézsi Csaba Andrással holtversenyben – nyolcszoros megválasztásával országos rekordot birtokol.

Bartha György érdeklődésünkre elmondta: habár 1994 óta a városrészének általa irányított határait (jelenleg a 16-os számú választókerület) az ottani népességváltozás miatt számos alkalommal módosították, a Kilián-dél ugyanakkor mindvégig az ő irányítása alá esett. Mint azt a harmincéves veretlenséget felmutató MSZP-s várospolitikus lapunknak hangsúlyozta, rendkívül büszke arra, hogy a sokadik választáson is igazolhatta: a pártpreferenciákon túlnyúlóan is képes elnyerni a városlakók bizalmát.

További hírek

Olvasnivaló