Ugrás a tartalomra

Nem oldja meg varázsütésre a hiányt az ársapka levétele

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 07. szerda 11:49
A pánikvásárlás megszűnik, stabilizálódhat a helyzet, de ez nem azt jelenti, hogy minden töltőállomás azonnal csurig lesz benzinnel; minden bizonnyal egy ideig még marad a vadászat a naftára.

Kedd késő este, rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, hogy nem lehet tovább fenntartani az ársapkát, már kedd 23 órától kivezetik a benzinárstopot. Ez azt jelenti, hogy a Molnál az irányadó ár szerdától 641 forint/liter a benzin, és 699 forint/liter a gázolaj esetében.

A hatósági ár eltörlését azzal indokolták, hogy a hétfőn életbe lépett újabb, az orosz olajszállítást is érintő uniós szankciók, illetve a benzinkutakon megugrott forgalom – az elmúlt napokban közel kétszer annyian tankoltak, mint tavaly ilyenkor, Hernádi szerint pánikvásárlás alakult ki – olyan súlyos ellátási zavarokhoz vezettek, amit import nélkül, csak magában a Mol nem tudott megoldani. Az üzemanyagpiacon így is egy-másfél hónapig eltarthat, hogy helyreálljon a stabilitás, mondta Hernádi, bár később azt valószínűsítette, hogy ha kisebb problémákkal is, de már a karácsonyi időszakra rendeződhet a helyzet.

- A döntés nem oldja meg varázsütésre a kutakon kialakult készlethiányokat - erősített rá Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető tulajdonosa is a Miskolc Televízió szerda reggeli érdeklődésére.

Meglátása szerint a következő hetekben, egészen januárig biztosan lesznek még készlethiányos kutak.

- Nagyon komoly hiány alakult ki, a mostani döntéssel viszont gyakorlatilag azonnal megszűnik a pánikvásárlás. Visszatérünk tehát a tavaly november 15. előtti állapothoz (ekkor lépett életbe a 480 forintos ársapka - a szerző), amikor akár jelentősebb különbségek is lehetnek az egyes töltőállomások árai között - vélelmezte.

Rövidtávon arra számít a szakértő, hogy a következő napokban a piac reagálni fog "a hirtelen döntésre", már a hét végére, a jövő hét elejére picit stabilizálódhat a helyzet. Ez azonban - mutatott rá Bujdos Eszter - nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem kell akár több benzinkutat is felkeresni, ha tankolni akarunk.

- Inkább az árazásra gondolok, illetve arra, hogy a kígyózó sorok a kutaknál rövidebbek lehetnek. Igazából lélegzetvételnyi időt nyert az ellátási logisztika, hogy a felfokozott keresletet kompenzálni tudja - fejtegette, hozzátéve: kérdéses, hogy a kis benzinkutak - amelyek már három hete nem kaptak üzemanyagot - jövő hétre fel tudják-e tölteni a készleteiket.

Arra is rámutatott, hogy az üzemanyaghiány nem oldódott meg, az importőröknek is legalább 1-2 hónapra szüksége van ahhoz, hogy visszaépüljenek a magyar gazdaságba. Ráadásul a Mol százhalombattai finomítója is csak körülbelül az év végén tud majd újra 100 százalékos kapacitással működni.

- Hogy ki hibázott? Már korábban is jelezték gazdasági szakemberek, hogy az ársapka durva beavatkozás a piaci folyamatokba, torzítja azokat, ráadásul nagyon nehéz kilépni belőle. Pánikhelyzet sem először alakult ki, márciusban és augusztusban is volt, de a mostani volt a legdurvább. A Mol erősen csengethette a vészharangot az ellátási problémák miatt, ami közvetve a szankcióknak "köszönhető", és a százhalombattai finomító meghibásodása okozott még pluszban üzemanyaghiányt - értékelt Bujdos Eszter.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!