Ugrás a tartalomra

Kedd 23 órától megszűnt a benzinárstop, az irányadó ár 641 és 699 forint lett

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 06. kedd 23:20
Már 23 órakor életbe lépett a döntés a Mol-kutakon, az irányadó ár 641 forint a benzin, 699 forint a gázolaj esetében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma és a szankciók miatt bekövetkezett, amitől tartottunk: zavarok vannak a magyar üzemanyag-ellátásban. A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudják megoldani az ellátást.

- A 480 forintos árat nem tudják tovább biztosítani, a kormány a Mol javaslatára a benzinárstopot megszünteti -

jelentette be.

A Mol kutakra vonatkozó irányadó ár:

641 forint/liter a benzin, és 699 forint/liter a dízel.

Hernádi Zsolt Mol-vezér az elmúlt néhány napot úgy foglalta össze, hogy "soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban", teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedénél, a 70-es, 80-as években voltak hasonló sorok a kutaknál.

- Üres benzinkutak, káosz alakult ki, teljes leürülésről beszélhetünk. Elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül, ilyen a Mollal még nem történt. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta - tette hozzá.

- Minden tőlünk telhetőt megtettünk, és megteszünk az ellátásbiztonság biztosításáért. Nem bírunk többet teljesíteni, amit eddig tettünk – mondta Hernádi Zsolt.

Arról beszélt a Mol-vezér, a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hoztak át. Az üzemanyag-hiányra és a logisztikai problémákra egyedül az import lehet megoldás.

Két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk szembe Hernádi szerint. Az uniós szankciók hatását addigra fogjuk megérezni. Február 5. után hiányozni fog 10 százalék dízel az európai piacról.

- Ukrajnának nincs elég árama és kőolaja, hogy működtesse a Barátság olajvezetéket. Van alternatív megoldás, de fel kell készülni ezek üzemeltetésére – mondta Hernádi, hozzátéve: vissza kell állítani az importot, vissza kell tölteni a készleteket. Ez nem történik meg egyik napról a másikra. A bizalomnak vissza kell állnia, az importőröknek vissza kell állniuk ebbe az irányba, ez eltarthat egy-két hónapig. Ma kell lépni, hogy év elejére stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen az országban.

„Nagy lépéseket teszünk, hogy a káosz, ami kialakult az üzemanyagpiacon, elcsituljon” – mondta.

- Rövidtávon már érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás

– mondta Hernádi Zsolt.

Ha a pánikreakciók lemennek, a mostani káosz gyorsan el fog tűnni a Mol-vezér szerint.

A kivezetés emelni fogja az inflációt -mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta: “a kormány fenntartotta az ársapkát, ameddig meg lehetett tenni.” Szerinte a kivezetés után is olcsó lesz a benzin európai szinten.

Arra a kérdésre, hogy felelős-e kormány a kialakult helyzetért, Gulyás azt mondta: mérlegre tenni, hogy 13 hónapig érvényben lévő 480 forintos benzinár az jó, vagy rossz volt.

Arról is beszélt a miniszter, hogy az ársapka válasz volt arra, hogy az elhibázott szankciók miatt a benzin és dízel ára az egekbe szökött.


Amint arról lapunk is beszámolt nap közben, az elmúlt napokban beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag. Több településen is gondok adódtak, Miskolc ilyen szempontból az egyik legrosszabb helyzetben van.

A Telex arról írt kedden: Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója elismerte, soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban; a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac” – fogalmazott, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

A lapunknak nyilatkozó Mol azt írta, a cég minden tőle telhetőt megtesz, a tankerautóik éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaik folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereik pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon. A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát.

A szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta: „a kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk, vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.”

A tavaly november 11-ei kormányinfón jelentették be, és november 15-étől lépett életbe a literenként 480 forintos hatósági ár a 95-ös benzinre és a dízelre. A literenkénti piaci árak most: 95-ös benzin: 617 Ft/liter Gázolaj: 681 Ft/liter.

Június 24-étől 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!