Ugrás a tartalomra

Nem a sertéspestis ölte meg a vaddisznót a miskolci állatkertben

M-Kiss Judit/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 29. kedd 14:43
Nem az afrikai sertéspestis-vírus került be a Miskolc Állatkert és Kultúrparkba – ezt elsőként a Miskolc Televízió Híradójának erősítette meg dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. A szakembertől megtudtuk, hogy a gyanú miatti protokoll lépett érvénybe, de mivel nem került be, ezért nem is kerülhetett ki a vadaspark területéről az afrikai sertéspestis.

Decemberben pusztult el az állatkert egyik vaddisznója. Az első hírekkel ellentétben azonban nem az afrikai sertéspestis miatt történt mindez. – A miskolci állatkertben nem afrikai sertéspestis okozta a sertés elhullását. A vírus jelenlétét sikerült kizárni a vizsgálatokkal. Más oka volt az elhullásnak – nyilatkozta az országos főállatorvos. Dr. Bognár Lajos hozzátette: a sertéspestis gyanúja miatt kellett intézkedniük, végeztek is laboratóriumi vizsgálatokat, amik fertőzést mutattak ki, ennek okát még keresik.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos: a miskolci állatkertben nem afrikai sertéspestis okozta a sertés elhullását

Az afrikai sertéspestis gyanúja esetében a hatóságnak azonnal a legszigorúbb intézkedéseket kell meghoznia, így a Tanyaházban valamennyi „fogékony” állat – így az itt tartott mangalicák és törpesertések – leöléséről gondoskodnia kell, még ha azok egészségesek is.

Ez egy vírusos betegség, amire csak a házi sertés és a vaddisznó fogékony, emberre semmilyen kockázatot nem jelent.

A teljeskörű fertőtlenítés és a járványügyi várakozási idő lejárta után pótolják az állatállományt.

További részletek a Miskolc Televízió esti híradójában.

További hírek

Olvasnivaló