Ugrás a tartalomra

Nem tetszett nekik a szemét, elkezdték felszedni

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 15:29
Néhány miskolci fiatal megunta az eldobált csikkeket és egyéb szemetet, ezért elkezdtek önkéntes szemétszedő akciókat szervezni. Így jött létre a Szebb Miskolcért. A recept egyszerű: bandáznak, beszélgetnek, közben pedig megtisztítják a közterületeket.

A legtisztább alulról jövő önkéntes kezdeményezés azoké az általános iskolástól a fiatal felnőttig terjedő korú miskolciaké, akik Szebb Miskolcért néven elindították szemétszedő akciósorozatukat.

Nincsen mögöttük támogatás vagy felülről jövő irányítottság, hanem tényleg csak egy maréknyi fiatal úgy gondolta, hogy aktív állampolgárok módjára, önerőből tesz az élhetőbb környezetért. Kalydy Barnabás – aki amúgy programozóként dolgozik – fejéből pattant ki az ötlet, és bár nincsen hierarchia a csapatban, tulajdonképpen ő szervezi, koordinálja az akciókat.

Bal szélen Kalydy Barnabás; Fotó: Juhász Ákos

Elmondta, hogy munkába ment éppen, amikor elgondolkodott: mennyire zavaró, hogy mindenhol cigarettacsikkeket lát. A gondolatot tett követte és online elkezdett olyan csoportosulást keresni, ami önkéntes szemétszedési akciókra specializálódott. Mivel nem talált az elképzeléseinek megfelelő kezdeményezést, úgy gondolta, elindít egyet saját maga, hogy a hozzá hasonlóan gondolkodóknak legyen egy gyűjtőpontja.

Felkereste az ötlettel a barátokat, a családtagokat, sokat beszélgettek, aztán egyszer csak létre jött a Szebb Miskolcért. „Úgy gondoltam, hogy ebben több minden benne van és reményeim szerint több is lesz majd, mint a szemétszedés” – mondta a névadásra és egyben a célokra utalva.

A Macropolisnál kinőtt a földből egy hamutartó; Fotó: Szebb Miskolcért

Gyorsan ki is egészítette a gondolatot azzal, hogy a szemléletformálás talán fontosabb is számukra, mint a szemétszedő akciók. „Nem az az elsődleges célunk, hogy a sok fiatal vért izzadva szemetet gyűjtsön. A példamutatással szeretnénk felhívni a szemetelők figyelmét arra, hogy ne tegyék!” – fejtette ki Kalydy Barnabás.

Bizalomgerjesztő példaként meséli, hogy a Macropolishoz szervezett akció után, pont oda, ahol a legtöbb cigicsikket felszedték, valaki kihelyezett egy álló hamutartót.

Jelenleg mintegy 20 fő alkotja a szervezői csapatukat, de szeretnének bővülni, minél több embert bevonni. A legelső akciókat a Népkertbe szervezték, mindkét alkalommal ketten vettek rajta részt. Ma már közel tíz fő csatlakozik egy-egy akcióhoz.

Induláskor a Lévay előtt; Fotó: Juhász Ákos

Csütörtökön a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon környékére invitálták a szemétszedő társakat. A Mirehu Nonprofit Kft. biztosított nekik szemeteszsákokat, illetve vállalták, hogy elviszik, amit összegyűjtenek. „Itt nincsen túl sok szemét, de elszórva találunk mit felszedni” – kezdte Barnabás, majd kifejtette, hogy a környező utcákon haladva az Avasi temetőig tart a túra.

A helyszíneket csapaton belül szavazták meg eddig, de a jövőben – kicsit a bevonás jegyében – a közösségi médiás felületeken keresztül tervezik meghirdetni, hogy mi legyen a soron lévő célpont. „A következő a Népkert és a környéke lesz, mert ezt választották a követőink. Azt szeretném, hogy ez tényleg közösségi dolog legyen. Amit az emberek leginkább akarnak, azt végezzük el együtt” – mondta Kalydy Barnabás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!