Ugrás a tartalomra

Nem tudott fordítani Varga László, Kiss János győzött a megye 2-esben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 08. péntek 21:42
A szavazatok száz százalékos feldolgozottságát követően teljes bizonyossággal kijelenthető: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 1-es választókerületében Csöbör Katalin, a 2-esben pedig Kiss János lesz az országgyűlési képviselő a következő négy esztendőben.

Fotó: Mocsári László

Nem hozott változást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 2-es országgyűlési egyéni választókerület eredményében a külképviseleteken leadott levélszavazatok és az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok szavazatai sem.

Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője a helyszínen elmondta, az érintett választókerületben április harmadikán valamennyiben szavazókörben elvégezték a voksok megszámlálását a szavazatszámláló bizottságok, kivéve a 129-est.

- A választásról szóló jogszabály szerint, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnak legkésőbb a választás napját követő hatodik napon kell elvégezni a szavazatok megszámlálását. A fent említett voksokat a szavazatszámláló bizottság pénteken koradélután vette át, ezt követően a 129-es szavazókörben leadott voksokat összekeverte a külképviseleti és átjelentkezős szavazatokkal és ezeket számolta meg. Ezt követően a feldolgozottság száz százalékra emelkedett – mondta el a jegyző.

Mint az ismert, a megye 2-esben 98,7 százalékon állt meg a szavazatok feldolgozása. A Fidesz-KDNP jelöltje, Kiss János 19 928 szavazatot (44,46 százalék) szerzett meg, az egyesült ellenzék jelöltjével, Varga Lászlóval szemben, aki jelen állás szerint 18 898 szavazatnál (42,17 százalék) állt meg.

Ahogyan azt fentebb is említettük, változást nem hozott a végeredmény sem: 100 százalékos feldolgozottság mellett Kiss Jánosnak 20.602 (43.85 százalék, míg Varga Lászlónak 20.110 (42,80 százalék) szavazata lett.

Az 1-es választókerületben ugyan még a szakemberek szerint sem volt esély fordításra, ettől függetlenül természetesen ott is elvégezték a külképviseleti és az átjelentkezős voksok számlálását. Ott a szavazatok 98,7 százalékos feldolgozottsága mellett Csöbör Katalin 22 163 (47,24 százalék) rá leadott vokssal kerekedett felül Szilágyi Szabolcson, aki 19 059 voksot (40,7 százalék) kapott.

Minden voks megszámolása után, tehát száz százalékos feldolgozottság mellett a végleges eredmény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 1-es országgyűlési egyéni választókerületben a következő: Csöbör Katalin 22 978 (46,50 százalék) szavazatot, Szilágyi Szabolcs pedig 20 441 (41,37 százalék) voksot kapott.

Az eredmények megtekinthetőek a valasztas.hu oldalon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!