Ugrás a tartalomra

Nemzetiségi találkozó Bükkszentlászlón

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 01. szombat 19:09
Szlovák nemzetiségi találkozót rendeztek szombat délután Bükkszentlászlón.

A hagyományőrző eseményen ezúttal is a gasztronómia és a közösségépítés volt a főszerepben. Az új termés megszentelését követően nemzetiségi folklór program vette kezdetét. Fellépett Zsekov Éva Mónika hegedűművész, a Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Énekkar, a Répáshutai Szlovák Hagyományőrző Énekkar, Bükkszentlászlói Fehér rózsa Dalkör, valamint a Répáshutai Szlovák Néptánccsoport.

Mocsári László képgalériája

Miskolcon kilenc nemzetiségi önkormányzat működik, ezek egyike a szlovák közösség. Bárány Péter, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Miskolc Televízió híradójának érdeklődésére elmondta, Miskolcon körülbelül száz szlovák nemzetiségű állampolgár él, legnagyobb részük Bükkszentlászlón.

- Bükkszentlászló szlovák településként jött létre. Az 1700-as években üveggyártás zajlott ezen a területen, a hutáknál aktív munkát végző szlovákok letelepedésével alakult ki a település, amely alapításának 310. évfordulóját ünnepli idén, Miskolc városához pedig negyven évvel ezelőtt csatlakozott városrészként – fogalmazott Bárány Péter. Hozzátette, a nemzetiségi találkozón elsősorban a hutás települések kulturális csoportjai lépnek fel. Mint mondta, fontosnak tartják megmutatni az országban, hogy van szlovákság Magyarországon és a közösség mai napig is erősen őrzi hagyományait.

További hírek

Olvasnivaló