Ugrás a tartalomra

Nemzetközi építészeti díj a Miskolci Egyetem új innovációs központjának

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 17. csütörtök 13:16
Építészeti díjat nyert el a Miskolci Egyetem kampuszán álló, 1960-as években épült műhelycsarnok tereinek újrafogalmazása.

Az újonnan létesült Korszerű anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központnak (FIEK) otthont adó épületben új kutatóhelyeket alakítottak ki, valamint egy innovációs és Start-up Központ kapott benne helyet. Fiatalos, inspiráló, a kreatív energiákat erősítő, ugyanakkor reprezentációra is alkalmas terek születtek. A 2019-ben befejeződött átalakítás terveit a budapesti MG Építész Kft. jegyzi – olvasható az egyetem honlapján.

A FIEK tereit az 1962-ben épült Labor-műhelycsarnok épületében alakították ki, hogy összekapcsolják az ipar szereplőivel az egyetem kutatási hálózatát. Cél továbbá a fejlett technológiákat alkalmazó nagyvállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése és piaci alapon való kiszolgálása. Az 5,8 milliárdos fejlesztés eredményeképpen az együttműködés résztvevői megosztják egymással kutatói infrastruktúrájukat, az egyetem kutatási feladatokat végez, és a laborfejlesztéseknek köszönhetően új kutatóhelyek is létrejöttek, aminek az egész északmagyarországi régió kutatás-fejlesztési és innovációs képessége szempontjából van jelentősége.

A labor-műhelycsarnok hat egyforma, szerkezetileg egymástól független hajóból és egy keskenyebb fejépületből áll, valaha a műszaki képzési területhez tartozó oktatási célokat szolgált, azonban a benne működő funkciók azóta megváltoztak. A rekonstrukció során a meglévő helyiségeket részben felújították, részben átalakították, valamint új tereket is kialakítottak.

A terek újrafogalmazása a Délkelet-Európa legjobb kreatív projektjeit felvonultató Big See Award Építészet kategóriájának díját nyerte el, és 2021 októberében várhatóan esélyes lesz a fődíjra is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!