Ugrás a tartalomra

Nemzetközi filmes elismerés Mészöly Annának

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 11:42
A Miskolci Nemzeti Színház művésze Szimler Bálint Fekete pont című nagyjátékfilmjében a női főszerepet játssza. Alakításáért a szakmai zsűri az idei Locarnói Nemzetközi Fesztivál legjobb színészének választotta.
Pillanatkép a Fekete pont című filmből / Fotó: Mozinet

Az említett fesztivál az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű filmes seregszemle. Idén augusztus 7. és 17. között rendezték meg, mégpedig 77. alkalommal. Az A-kategóriás szemle Concorso Cineasti del Presente elnevezésű szekciójában mutatkozott be Szimler Bálint első filmje, a Fekete pont. A közvetlen állami támogatás nélkül készült magyar produkciót a zsűri a fesztivál gáláján három elismeréssel is díjazta.

Szimler Bálint a független kritikusok zsűrije által kiosztott legjobb rendező díját kapta, valamint egy különdíjat is elnyert. A film főszereplőjét, Mészöly Annát pedig a fesztivál legjobb színészének választották.

– Eufórikus érzés volt a pillanat, amikor megtudtam a hírt. Sokáig fel sem fogtam. Talán akkor, amikor a kezembe adták a díjat – osztotta meg lapunkkal friss élményeit a miskolci színház művésze. Mészöly Anna elmesélte azt is, hogy a díjátadó napján Balatonbogláron lett volna előadása, amit egy nappal későbbre halasztottak, hogy személyesen vehesse át az elismerést. Hálás a Kultkikötő szervezőinek, hogy mindezt lehetővé tették, hiszen mint fogalmazott: személyesen átvenni egy ilyen jelentős elismerést mégiscsak jobb érzés, mint utólag megkapni.

Mészöly Anna korábban azt nyilatkozta portálunknak, hogy izgatott a film fogadtatását illetően. – Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a világ számos pontjáról érkezett nézők vették a film humorát és a sokszor saját, ránk magyarokra jellemző dolgok mellett az univerzális élményekhez is tudtak kapcsolódni – számolt be a vetítés tapasztalatairól, majd hozzátette: személyes díjra nem számított, abban viszont bízott, hogy az alkotást elismerik.

– Nagyon nagy élmény volt ezt a filmet forgatni. Szívvel-lélekkel készült, mindannyian hittünk abban, hogy fontos az, amiről szól. Éreztük, hogy megéri áldozatot hozni érte. Ráadásul tele van csodás, tehetséges emberekkel, alkotókkal, és mindenki beleadott mindent. Nagy tisztelet és szeretet övezte az alkotás folyamatát, nem volt stressz, és mindenkinek fontos volt a létrejötte – mondta.

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő nagyjátékfilm egy tanév történetét meséli el egy átlagos magyar iskolában egy pályakezdő tanárnő és egy diák szemszögéből. Mészöly Anna alakítja a tanárnőt, aki reményekkel telve érkezik a házmester kultúrában megragadt intézményi rendszer elutasító közegébe. Mészöly Anna annyit árulhatott el a szerepéről, hogy nem nézik jó szemmel azt, ahogyan tanítani szeretne, ezért mindig falakba ütközik. Végül kezdeti hite, lelkesedése és bizakodása csalódásba fordul át, mert nem talál társakra…

A Fekete pont szeptember 19-étől látható a magyar mozik műsorán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!