Ugrás a tartalomra

Népszerűbb a futás, mint valaha

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 20. hétfő 19:08
Reneszánszát éli a futás napjainkban a tanulmányok szerint. Ehhez alkalmazkodnak a városi fejlesztések is, Miskolcon május végén adták át az egy kilométer hosszú, rekortán borítású futókört a Népkertben.
Fotók: Juhász Ákos

Talán még soha nem volt annyira népszerű a futás, mint mostanság. Globális tanulmányok szerint a pandémia óta minden eddiginél több ember kezdett bele. Sokan így tudnak megbirkózni a helyzettel, és a futás űzi el a gondjaikat, mások csak a gondolataikat tisztítják meg futás közben.

Az Asics tanulmánya, amit a 2020-as futás világnapja alkalmából készítettek, meg is erősíti ezt. A válaszadók 65 százaléka szerint a futás pozitívabb hatással van az elméjére, mint bármelyik másik fizikai aktivitás. A résztvevők 79 százaléka szerint a futás segítette őket abban, hogy mentálisan kiegyensúlyozottabbnak érezzék magukat. 75 százalék biztos volt abban, hogy a jelenlegi helyzetben a sportolás fontosabb számukra, mint valaha.

Szakemberek bizonyítják: a sportág nem veszített népszerűségéből azóta sem. Nem csoda, hiszen amellett, hogy a futás nagyon egészséges, egy négyszáz futó bevonásával készült felmérésből az is kiderült: igaz az állítás, hogy a futást viszonylag kis költségvetéssel is lehet művelni, hiszen 40 százalékuk éves szinten kevesebb mint ötvenezer forintot költ erre a sportra.

Ennél is nagyobb előnyök azonban az élettani hatásai: a szakértők szerint a rendszeres futás vidámabbá tesz, csökkenti a stresszt, segít az alvásban, támogatja az immunrendszert, javítja a kognitív funkciókat, erősíti a térdeket és hát természetesen a fogyásban is segít.

Nem csoda hát, hogy a nagyvárosok is igyekeznek követni a trendeket, egyre több helyen alakítanak ki rekortán futópályákat. Ahogyan arról beszámoltunk, Miskolcon éppen egy hónappal ezelőtt adták át az egy kilométer hosszú népkerti futókört, mely azóta szinte minden este nagy kihasználtságnak örvend. Lapunk miskolciakat kérdezett meg arról, hogy ki miért szeret futni, illetve milyenek a tapasztalatai az új rekortánpályával kapcsolatban.

Így használd a futókörödet
A rekortán borítású pálya speciális felülete miatt nagyobb odafigyelést igényel a felhasználóktól is – erre hívja fel a figyelmet közleményében Miskolc önkormányzata. Mint írják, emiatt kerültek ki a pálya mellé úgynevezett tiltótáblák, amelyeknek elsődlegesen figyelemfelhívó funkciójuk van. „Ezek a pálya minőségének megóvását szolgálják (pl. ne dohányozzunk a pályán, ne kerékpározzunk, ne sétáltassunk kutyát a pályán) annak érdekében, hogy nagyon hosszú ideig tudják élvezni a miskolciak a népkerti futókört” – szögezik le.

Szűcs János elmondása szerint 2018 óta fut. „Először egy rendezvény miatt futottam 10 kilométert, és erre elkezdtünk készülni, napi szinten futottunk. Mikor ezt kollégákkal lefutottuk, akkor azt mondtam, hogy aki fut, az bolond, viszont pár hónappal később elkezdett hiányozni az a fittség, az állóképesség az a flow-érzés, amit a futás adott. Engem a futás megszabadít a stressz miatt érzett szorongástól, kitisztulok lelkileg, és akkor még a pozitív fizikai hatásokról nem is beszéltem.”

János ma már főként erdőben, dózerutakon fut, de részt vett a Kassa-Miskolc maratonon is. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon hasznosnak tartja a népkerti rekortánpályát. „Szükség van ilyen jellegű fejlesztésekre. Ráadásul a most átadott futókör jobb is, mint a legtöbb társa, azok ugyanis többnyire négyszáz méteresek és kör alakúak. A népkerti azért más, mert egy kilométeres, fák között van, zöld környezetben lehet futni, de mégis a belvárosban.

Szerkesztőségünkben is többen futnak rendszeresen. Zsadányi Karolina ügyvezetői asszisztens (fotóinkon) sokáig terepen futott, de a Népkertet is sokszor felkereste ebből a célból a futókör kialakítása előtt és azóta is. „Teljesen más a rekortánon futni, mondhatni ég és föld a kettő. Az ízületeimet kíméli, és nagyon tetszik az is, hogy jelölve vannak a távok, ez a kezdő futóknak is komoly segítség” – fogalmaz Karolina.

Bódogh Dávid újságíró 2019 februárja óta fut napi szinten, vele gyakorlatilag a város bármelyik pontján össze lehet találkozni kora este, hiszen nagyobb távokat is megtesz. A rekortánpályát rögtön felavatás után próbálta ki. „Miután többnyire városi környezetben, betonon futok, így meglepő volt, milyen könnyed léptekkel tudok itt suhanni, úgy éreztem, hogy nem is ér talajt a lábam. A napi 10-20 kilométerem teljesítése során az átadó óta kvázi pihenni megyek fel a rekortánra. Azt tapasztalom, hogy mivel sokan használják, vannak olyanok is, akik sajnos nem rendeltetésszerűen. Az nagyon jó, hogy a használati utasítás ki van helyezve, de sajnos sokan gyalogolni, sétálni is rámerészkednek, ők viszont zavarják a sportolókat” – részletezte Dávid.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!