Ugrás a tartalomra

Nevezési rekord a hatodik Kassa-Miskolc Ultramarathonra

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 18:03
A szervezők szerint, több mint hatszázan regisztráltak a VI. Kassa-Miskolc Ultramarathon elnevezésű nemzetközi futóversenyre, amelyet április huszadikán rendez meg a két testvérváros.
A Kassa - Miskolc Ultramarathon verseny sajtótájékoztatója. Fotó: Osztie Tibor

Mint ismert, a két város közötti 117 kilométeres erőpróbát évről évre megszervezik, váltott induló és célállomással. Tavaly Miskolcról startoltak Kassára, ebben az évben fordul az irány és Kassáról futnak Miskolcra a bátor és vállalkozószellemű sportemberek. Kell is a bátorság az induláshoz, hiszen az ultra közel három hagyományos marathoni távot jelent. Ez még azoknak is komoly kihívás, akik nem egyedül, hanem váltóban igyekszenek teljesíteni a kijelölt etapokat. Az áprilisi ultramarathon részleteiről kedden tartottak sajtótájékoztatót Miskolcon, a Polgármesteri Hivatalban.

A verseny szervezőitől megtudtuk, a két évtized után, 2019-ben nagy sikerrel újra megrendezett verseny folytatását 2020-ban keresztülhúzta a Covid-járvány, 2021-től azonban ismét szerepel a viadal a rendkívül sűrű hazai és szlovák futónaptárban. A miskolci szervezést magára vállaló Marathon Club Egyesület számára büszkeséget jelent, hogy a Branislav Koniar vezette Kassai Marathon Klub, amely a 100 éves Kassai Béke Maraton rendezője is, immár negyedik éve szakmai partnerként állt melléjük. A társrendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a kiemelt technikai partner, a BIENNALE Nonprofit Kft. közreműködésével megvalósuló nemzetközi verseny hatodik felvonásának keddi sajtótájékoztatóján Veres Pál Miskolc polgármestere, Lucia Gurbaľová, Kassa főpolgármester-helyettese, Branislav Koniar és Borkúti László, a Szervező Bizottság elnöke osztotta meg gondolatait a versennyel kapcsolatban. 

A miskolci városvezető fantasztikus hagyománynak nevezte az ultramarathont a két testvérváros között. Nagy öröm, hogy immár hatodik alkalommal rendezhetik meg a versenyt. Hangsúlyozta, fontos, hogy legyenek közös hagyományaink, hiszen ezek jelentik egy közösség erejét. Ezek az alapok, amelyekre építkezni lehet, akár egy-egy városon belül, akár települések között. A versenyről szólva kiemelte, embert próbáló a táv és a teljesítmény, amely az indulókra vár. Erre csak a legelszántabbak vállalkoznak, különösen azok, akik egyénileg végig futják, váltás nélkül a teljes Kassa – Miskolc távolságot. 

- Ez elképesztő próbatétel, azt gondolom, ehhez elsősorban önmagukat kell az indulóknak legyőzniük ahhoz, hogy teljesíteni tudják. Fontos, hogy csapatok is indulhatnak, mert az egymás bíztatása, a közös erőfeszítés, erősíti az összetartozást. A közösség ereje segít végig csinálni ezt a versenyt – fogalmazott Veres Pál. Hozzátette, bárki, aki bármelyik formában teljesíti ezt a versenyt, tiszteletet érdemel. Rámutatott, ez a közösen szervezett verseny a két város kapcsolatában is fontos elem, de nem csak nekik, hanem minden útba eső településnek is, amelyek a futam egyes állomásai lesznek Kassától Miskolcig. Ez a verseny azért is sikeres, és azért döntött az idén csúcsot a jelentkezők száma, mert emberi, baráti kapcsolatok jöttek létre az eddigi megmérettetések alatt és a szervezés során. Enélkül nem működne – véli Miskolc polgármestere. 

- Testvérvárosaink, Kassa és Miskolc évek óta számos közösen megvalósított projektben működnek együtt, elsősorban a sport és a kultúra területén. De partnerek vagyunk olyan programokban is, mint az állatkertjeink felújítása, a városainkat érő klímahatások kezelése, vagy a Tokaji Borút projektben való kétéves együttműködés. A borút és a tokaji borvidék évszázadok óta köti össze városainkat. A legközelebbi közös szervezésünk az április huszadikai Kassa – Miskolc Ultramaraton, amely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend – ismertette Lucia Gurbaľová, Kassa főpolgármester-helyettese a sajtótájékoztatón, majd mindenkit bíztatott a részvételre, és mint mondta, szeretettel várnak mindenkit huszadikán a rajtnál. 

Borkúti László önkormányzati képviselő, a versenyt szervező bizottság elnöke kiemelte, hogy egyre többen ismerik ezt a rendezvényt, egyre népszerűbb, amiért a szervezők meg is tesznek mindent. Talán ennek is köszönhető az idei rekord létszámú jelentkező. Közel hatszáz fő regisztrált az indulásra, ki egyéniben, ki csapatban. Ebből több mint négyszázhúszan itt Miskolcon. A szervező bizottság elnöke megköszönte mindazon települések támogatását, amelyeken a verseny útvonala áthalad és ahol a pihenő és váltó állomások lesznek.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, a két testvérváros önkormányzatainak, rendőrségi szerveinek, sportszervezeteinek, valamint a szlovák és a magyar közreműködő települések példás összefogásának eredményeként az előkészületek a hajrához közelednek.  Az ultramarathon részét képezi a V4-ek sorozatának is, hiszen a négy testvérváros, Kassa, Katowice, Miskolc és Ostrava városa már tavaly is részt vett egy-egy önkormányzati váltóval az eseményen és ez ebben az évben sem lesz másként. 

A rajt és a cél városok évente változnak. Mivel tavaly Miskolcon volt a rajt, idén Kassáról - a Dóm mellől – korán reggel indulnak majd a futók, hogy a borsodi vármegyeszékhelyen érkezzenek célba. A VI. Kassa-Miskolc Ultramarathon a Hernád folyó vonalát hosszan követő, 117 kilométeres - Krasna, Nyizna Mysla, Kéked, Gönc, Vizsoly, Abaújszántó, Hernádkércs, Szikszó, Sajóvámos, Szirmabesenyő - településeket érintő távját egyéniben, párban, valamint 5 és 10 tagú váltóban is teljesíteni lehet. Az egyéni és páros kategória résztvevői számára 15 óra, míg a váltóknak 14 óra áll rendelkezésre a táv teljesítésére.

A nevezés már lezárult, minden eddigi számot felülmúlt az érdeklődés. A szlovák oldalon nevezők száma a tavalyi 80-ról idén 180 fölé emelkedett. Hasonlóan a magyar oldalon, ahol 420 sportoló regisztrált.

Az idén újdonságként bevezetett hivatalos kerékpáros kísérők száma 22 fő. Idén is ott lesz a mezőnyben a 2019-es férfi győztes, a szlovák határhoz közeli Fancsalban élő Bogár János, aki 100 km-es Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, de nyert az Athén-Spárta közötti Sparthatlonon, és hatszor diadalmaskodott a Bécs-Budapest Szupermaratonon is. A váltó pont települések aktívan résztvevő triójához, a csapatot indító Szikszóhoz és Sajóvámoshoz idén is csatlakozik a szlovák oldali Nizná Mysla 10 tagú váltója, de a szintén rendszeres résztvevő Miskolc Police sem hiányzik majd a mezőnyből.  Szirmabesenyő egy 10 és egy 5 tagú váltóval képviselteti magát. Az EUG2024 miskolci csapata mellett váltót indít a Borsodchem, a BOSCH, a HELL, a Sanofi, az STG, és a Switelsky is. 

A versenyzők és regisztrált kerékpáros kísérők megkapják a verseny egyedi pólóját, útvonalbiztosítást, frissítést a váltópontokon, szükség esetén egészségügyi ellátást, a célban pedig egyedi befutóérmet és egy tányér meleg ételt. A miskolci Szent István téren kialakított versenyközpont színpadán, illetve előterében különböző kulturális és sportos műsorszámok várják a közönséget. További részleteket a versenyről a www.maratonclubmiskolc.hu oldalon lehet megtudni.

A keddi miskolci sajtótájékoztatón jelen volt Mario Švec, a kassai polgármesteri hivatal ifjúsági és sport osztályának vezetője, Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, Szűcs István, a rendező miskolci Marathon Club Egyesület elnöke, továbbá a rendezésben nélkülözhetetlen közreműködést, segítséget, támogatást nyújtó települések polgármesterei, képviselői.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!