Ugrás a tartalomra

A nívódíjas ikonfestő újabb elismerést kapott

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 22. hétfő 09:48
Seres Tamás ikonfestőnek Szent Miklós-díjjal köszönték meg hatalmas munkáját Nyíregyházán.
Seres Tamás Fotó: Maniera Bizantina

Újabb díjjal ismerték el a miskolci születésű szendrői ikonfestő, restaurátor munkáját. Két év alatt a nyíregyházi görögkatolikus Szent Miklós-székesegyház teljes belső figurális és díszítőfestését végezte el művésztársaival. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök az egyházmegye legmagasabb kitüntetésével, Szent Miklós-díjjal jutalmazta év végén.

A miskolciak Seres Tamás három falképét láthatják a Búza téri görögkatolikus székesegyházban, egyet a Szeles utcai görögkatolikus püspöki székház homlokzatán, illetve kisebb alkotásait annak kápolnájában.

Ikonfestő csoport alakult

- Nagy megtiszteltetés és magas erkölcsi elismerés számomra ez a díj. Úgy érzem azonban, hogy nemcsak nekem szól, hanem minden kollégámnak – nyilatkozta lapunknak Seres Tamás ikonfestő. – A munka hatalmas kihívást jelentett, hiszen most először bíztak meg teljes templom kifestésével. Ezzel együtt járt a munkatársak koordinálása, akik a Maniera Bizantina Kft. égisze alatt vettek részt a munkában.

Görög mestertől tanult

Magyarországon viszonylag kevesen értenek az ikonfestészethez.

- Bár én római katolikus vagyok, de anyai nagyapám Irotáról, egy görögkatolikus faluból származott. Rajta keresztül ismertem meg a bizánci rítust és templomokat. Már 11 éves koromban találkoztam az ikonfestészettel. Szendrőben, amikor elkezdtem ministrálni, építettem egy oltárt. Egy lengyelországi zarándoklaton megfogtak az ikonok. Elhatároztam, hogy festek egyet oltárképnek a saját oltáromra. Rengeteg könyvtári kutatást végeztem. Később az Avasi Gimnáziumba jártam rajz tagozatra. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a festőrestaurátor szakot választottam, ahol konkrétan nem oktatnak ikonfestészetet, de a technikáját meg lehet tanulni. Végül Dimitris Siregelas athéni ikonfestő mester vezetett be a művészeti ág rejtelmeibe – osztotta meg a művész.

Elmélyíti az imádságot

Az ikonoknak liturgikus funkciójuk mellett közvetítő szerepük is van.

- A keleti rítusú egyházaknál az ábrázolt személy és az imádkozók között közvetítenek az ikonok. Ez nem bálványimádás, hanem az ikon ajtót nyit a nem látható világra, és a hívőt segíti az elmélyültebb imádságban. Az ikonok tojástemperával és különböző aranyozási technikával készülnek. Megfestésüket szabályok írják le, amelyek az ábrázolásra és a templomban elfoglalt helyükre vonatkoznak. A festőnek lelkileg felkészülten, imádságos szívvel kell megalkotnia őket. Az ikonok manapság is fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy az emberek érdeklődését felkeltsék a transzcendens iránt – fejtette ki az alkotó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!