Ugrás a tartalomra

A nyár véget ért, de a grillszezon örök

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 04. vasárnap 08:34
Egy gyors, rácson készített receptet is mutatott a miskolci grillmester.

A miskolci Antal Gábor, ha szabad így fogalmazni, nyakig benne van a gasztronómia világában. Több nagy cég arca, a Civitánál executive chefként dolgozik. Tagja volt annak a magyar csapatnak, ami 2017-ben az Írországi Grill Világbajnokságon képviselte hazánkat, és 11. helyen végzett a több, mint száz vérprofi versenyző között. Járcsics Emilt követve, jelenleg ő a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség miskolci régiós elnöke is.

– 2018-ban vállaltam el ezt a posztot – mondta Antal Gábor, aki külön kiemelte két munkatársát is. – Pálfi Edina és Hornyák Zsolt végig mellettem álltak, ők a pillérei most ennek a szervezetnek.

A vírus miatt sajnos ebben az évben nem tudtak gyűlést tartani, de a munka nem állt meg. – A szövetség célja, hogy összetartsa a megyében lévő olyan szakmákat, amiknek köze van a gasztronómiához – cukrászok, szakácsok, pékek, vendéglátásban dolgozók. Emellett szeretnénk utat mutatni a szakma jövőjét jelentő fiatalok számára is. Sajnos úgy tapasztalom, hogy ez a generáció kevésbé ambiciózus, nincs meg még bennük a szakma iránti alázat, tisztelet.

Antal Gábor szerint a grillezés nem szezonális dolog

Tavaly a szövetség elindított egy pályaorientációs őrjáratot: diákoknak tartanak az iskolákban előadásokat a szakma szépségeiről, és a rájuk váró kihívásokról. – Különböző chefekkel, éttermi vezetőkkel, tulajdonosokkal elmegyünk az intézményekbe, és elmondjuk, honnan indultunk, milyen nehézségeink és eredményeink voltak, hogyan alakult a fizetésünk az évek során. Összefoglalva tehát ábrázoljuk, mire számíthatnak a szakmájukban.

Külön műfaj

Antal Gábor nemrég ünnepelte 40. születésnapját: grillételek készültek az alkalomból. Szerinte ugyanis a grillezés nem szezonális dolog. – Nem tudom betagolni a szakácsszakma alá, hiszen ez egy külön műfaj, egy életstílus. Amikor tehetem, gyakorlok, legyen tél vagy nyár, teljesen mindegy ebből a szempontból. Legfeljebb annyi, ha szakad a hó, akkor érdemes melegen tartó eszközt is vinni a tálaláshoz. Ez egy szenvedély és egyfajta függőség is egyben - fogalmazott.

Öt perc alatt kész

A grillmester egy olyan különleges, mégis egyszerű receptet ajánlott a figyelmünkbe, amit lehet grillen készíteni, de akár egy sütőbe tehető öntöttvas serpenyő is elég lehet hozzá. Ez pedig egy spanyol étel, a gambas al ajillo, másnéven fokhagymás chilis garnéla.

– Felhevítem a grillsütőt. A garnélarák általában előfőzve kapható. Ezekre kerül néhány csepp olívaolaj és egy kevés citromlé, majd a rácson. Szigorúan néhány másodperc alatt átsütöm egyik, majd a másik oldalát is, hogy egy kis füstöt kapjon az étel. A forró serpenyőbe teszek olívaolajat, roppantott fokhagymát (semmiképpen ne vágjuk aprója, legyen rusztikus, darabos), illetve chilipelyhet. Ha már érezni a fokhagyma erőteljes illatát, akkor belerakom a garnélát. Az egészet sütöm kicsit, majd hozzáadok némi tisztított vajat és finomra vágott petrezselymet. Egy bagettet kettévágok és megvajazom, majd a grillen megpirítom ezt is. A spanyolok külön eszik, de szendvicsként, a garnélát a bagettre halmozva is kiváló étel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!