Ugrás a tartalomra

Nyáron nyithat a Bükki Csillagda

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 30. péntek 12:35
A létesítmény turisztikai attrakcióként, és szakmai szempontból egyaránt nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Közép-Európában is egyedülálló attrakció épül Répáshután. A Bükki Csillagda a tervek szerint idén nyáron nyithatja meg kapuit, ahol többek között, virtuális űrutazás, 5D-s univerzum, és csillagvizsgáló kupola is várja majd a látogatókat. Az élményközpont kormányzati támogatással, több mint egymilliárd forintból valósul meg.

Az építkezés tavaly nyáron kezdődött, a munkagépek egy éve dolgoznak Répáshuta mellett, ahol Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálója épül fel. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt.

Közép-Európában is egyedülálló lesz a Bükki Csillagda | Juhász Ákos képgalériája

Itt a látogatók fekvő fotelekből szemlélhetik majd a csillagos égbolt mozgását, miközben a világűrről is sokat tanulhatnak. Itt ugyanis a csillagokat, és a csillagképeket is azonosítani lehet majd. Ez viszont csak egy része az attrakciónak.

– Lesznek virtuális reality élmények is, amelyek segítségével át tudjuk élni azt a csodát, amit az űrben, vagy akár a Mars felszínén az űrhajósok átélhetnek – mondta a BNPI első embere.

A tervek szerint a Bükki Csillagda éves szinten harminchétezer látogatót vonz majd. A csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező, öt fő attrakcióból álló létesítmény befogadóképességét az élményelemek határozzák meg. Az egyes helyszínek egy időben egyszerre húsz fő befogadására lesznek alkalmasak.

További hírek

Olvasnivaló