Ugrás a tartalomra

Nyáron nyithat a Bükki Csillagda

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 30. péntek 12:35
A létesítmény turisztikai attrakcióként, és szakmai szempontból egyaránt nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Közép-Európában is egyedülálló attrakció épül Répáshután. A Bükki Csillagda a tervek szerint idén nyáron nyithatja meg kapuit, ahol többek között, virtuális űrutazás, 5D-s univerzum, és csillagvizsgáló kupola is várja majd a látogatókat. Az élményközpont kormányzati támogatással, több mint egymilliárd forintból valósul meg.

Az építkezés tavaly nyáron kezdődött, a munkagépek egy éve dolgoznak Répáshuta mellett, ahol Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálója épül fel. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt.

Közép-Európában is egyedülálló lesz a Bükki Csillagda | Juhász Ákos képgalériája

Itt a látogatók fekvő fotelekből szemlélhetik majd a csillagos égbolt mozgását, miközben a világűrről is sokat tanulhatnak. Itt ugyanis a csillagokat, és a csillagképeket is azonosítani lehet majd. Ez viszont csak egy része az attrakciónak.

– Lesznek virtuális reality élmények is, amelyek segítségével át tudjuk élni azt a csodát, amit az űrben, vagy akár a Mars felszínén az űrhajósok átélhetnek – mondta a BNPI első embere.

A tervek szerint a Bükki Csillagda éves szinten harminchétezer látogatót vonz majd. A csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező, öt fő attrakcióból álló létesítmény befogadóképességét az élményelemek határozzák meg. Az egyes helyszínek egy időben egyszerre húsz fő befogadására lesznek alkalmasak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!