Ugrás a tartalomra

Odvas, beteg, ezért kivágják a kormányhivatal előtti bálványfát

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. február 03. csütörtök 20:55
Az Uitz Béla utca és a Csizmadia-köz sarkán álló fát legkésőbb ősszel pótolja az önkormányzat: oszlopos növekedésű, kevésbé terebélyes fajtákban gondolkodnak.
Fotó: Horváth Csongor


Balesetveszélyessé vált, ezért ki kell vágni a megyei kormányhivatal Csizmadia-közben található épülete előtti bálványfát. A munkálatokat várhatóan jövő hét végén, még bőven a vegetációs időszak alatt végzi el a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. 


A városi főkertész elmondása szerint a kérdéses fát 2018-ban kellett gallyazni, azonban már ekkor kiderült, hogy a növény törzse és ágai korhadásnak indultak, az egyik levágott ágának csonkjánál szabad szemmel is jól látható ez. 

- Három éve a városgazda végzett rajta FAKOPP műszeres vizsgálatot, aminek eredményeiből tudható: a bálványfa már akkor is nagyon rossz állapotban volt. Idén októberben külső, független faápoló végezte el ugyanezt a vizsgálatot, ami kimutatta, az odvas, korhadt fa mára balesetveszélyes állapotban van, a helyzet megszüntetése érdekében szükséges a kivágás. A dokumentumok alapján a városháza az engedélyt is megadta erre a Városgazdának.  – mondta Czifrusz Natália

Nem őshonos

A bálványfafélék családjának őshonos fajai Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztrálázsiáig találhatók meg. A nálunk is ismert bálványfát, köznyelvben elterjedt nevén az ecetfát a 18. század közepén honosították meg Európában, elsőként Franciaországba telepítették be. Magyarországra a 19. században hurcolták be. A főkertész elmondása szerint ez a növény itthon az invazív fajták közé tartozik. 

- A bálványfa, vagy ecetfa rendkívül igénytelen a környezeti tényezőkkel szemben és borzasztóan gyomosít, kis sarjai, magoncai  a fa környékén rengeteg helyen megjelenhetnek, a növény irtózatosan agresszívan terjeszkedik, és nagyon nehéz visszaszorítani. Ezek miatt értékesnek egyáltalán nem tekinthető, sőt a kártékony fák közé tartozik – tette hozzá.

A bálványfák gyorsan és nagyon magasra nőnek, erre utal eredeti neve indonéz neve, az alianto is, amely nagyjából annyit jelent, hogy jelentése „mennyország-fa” vagy „égigérő fa”. Czifrusz Natália szerint a kérdéses egyed is mindössze 40-50 éves lehet, dacára annak, hogy milyen magas és milyen törzsátmérőt ért el.

Már korábban kiderült, hogy a fa törzse és ágai korhadásnak indultak. Fotó: Horváth Csongor


Rövidesen pótolják

- Mindezek ellenére, az egykori nyugdíjfolyósító tervezésekor helyi adottságként kezelték ezt a fát, megadták neki a tiszteletet azzal, hogy megtartották és alkalmazkodott hozzá az épület terve. Erre hasonló gesztussal válaszol Miskolc is: természetesen pótoljuk a fát, erre több szakmai javaslat is készült, terveink szerint még ez év tavaszán, de legkésőbb az ősz folyamán kerül sor az új fa telepítésére – mondta el Czifrusz Natália.

Elsősorban az épület homlokzatához és a terület adottságaihoz igazodva oszlopos növekedésű, kevésbé terebélyes fajtákban gondolkodtak, így két nagyon jó várostűrő képességű faj különleges fajtáira esett a választás: ennek megfelelően oszlopos páfrányfenyőt vagy oszlopos arany bükk kerülhet az öreg bálványfa helyére. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!