Ugrás a tartalomra

Ők 2019 legjobbjai Borsodban – Prima Díj 2019

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 11. hétfő 06:26
A Miskolc Dixieland Band, Gecse Attila lelkész és a Zemplén Táncegyüttes vehetett át Prima Díjat, Közönségdíjban pedig a Miskolc Steelers részesült szombat este, a Miskolci Nemzeti Színházban, a hagyományos Prima Gálán.
Beregi László képgalériái

A Miskolc Dixieland Band 29 év alatt a térség és az ország egyik legismertebb jazz formációja lett. A hazai fesztiválok mellett számos küldöldi meghívást kaptak. 2005-ben A Miskolci Gyémántok, illetve a Múzsa Művészeti díjat érdemelték ki.

Gecse Attila lelkész, alapítója az Erzsébet Hospice Alapítványnak. 1992 óta oktatói feladatokat is ellát. A pszichiátriai betegek lelki gondozása mellett a Bátor tábor gyászcsoport vezetője, a Lélekmadár tábor pasztorális lelkigondozója. A Perecesi Bányász Fúvószenekarnak is tagja.

Zemplén Táncegyüttes, a régió hagyományait ápoló, kutató, feldolgozó és saját koreográfiákon keresztül bemutató együttese. A már világhírű együttes, minden korosztályt bevonva egyedülálló képzési, kulturális és szórakoztató tevékenységet folytat.

A Miskolc Steelers amerikai futball csapat már 14 éves múlttal rendelkezik. 2014-ben jogot szerzett a HFL-ben (Magyar Amerikai Futball Liga) való indulásra. 2017-ben az első vidéki HFL bajnok a Miskolc Steelers lett. 2018-ban a második helyezésük a sport iránt érzett szeretetet jelenti.

A megyei Prima díj várományosai tíz kategóriából lettek kiválasztva, közülük hárman kapták meg az elismerést, egy valaki pedig Közönségdíjban részesült. 

A Vállalkozók Országos Szövetsége B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöksége minden évben meghirdeti a Prima Díjat. A díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese, és a megyei szervezet elnöke köszöntő beszédében arról szólt, a vállalkozók megítélése nem volt túl jó akkoriban, amikor Demján Sándor létrehozta ezt a díjat, és alapítványt 2003-ban. – Célja, hogy ne csak a munkájukkal foglalkozzanak a vállalkozók, hanem igazi lokálpatrióták is legyenek – mondta.

Majd Tolnai Tibor, a VOSZ elnöke, Prima Primissima Alapítvány tagja köszöntötte a résztvevőket, és köszönetét fejezte ki a támogatóknak.

Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, ez a díj nem egy alkalmi fellángolás, hanem hagyománnyá vált. – Megyénkben sok értékteremtő személy él és alkot. Az ő sikerük, a mi sikerünk, Borsod-Abaúj-Zemplén megye sikere – fogalmazott.

Veres Pál polgármester kiemelte ez a díj remek lehetőség arra, hogy Miskolc és a megye legkiválóbb embereit megmutassuk a világnak. – Sajnos manapság csak a szörnyűségnek van hírértéke, ezekre azonban nem lehet építkezni, és nem mutat előre. Úgy tűnik sokkal kevesebb a jó hír, a nemes példa, amelyek erőt és példát adhatnak nekünk a mindennapokban – emelte ki. Mint mondta, Borsodra is sok negatív bélyeg ragadt, ami sajnos elnyom minket. „Mivel tudunk ez ellen tenni? Ha megmutatjuk, mennyi értékünk van” – mondta a polgármester, hozzátéve: ezért is nagyon boldog, hogy megmutathatjuk a világban ezeket az értékteremtő személyiségeket. „Tehetséget nagy szorgalommal lehet kibontakoztatni. Ez adjon nekünk erőt ahhoz, hogy felfedezzük a szépet, és tiszteljük a másikban a jót.”

2005-ben döntött arról az alapítvány, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozóknak díjakat adnak át, ezen a napon.

Az Év Építőipari Vállalkozása a Torkrét Bau Kft. és az Év Vállalkozója, Szabados Zoltán ügyvezető.

Az Év Kereskedelmi Vállalkozása a BRS Klíma és Gázcentrum Kft., és az Év Vállalkozója díjat Körmöczy Zsuzsanna, a cég ügyvezetője kapta.

Az Év Épületgépészeti Vállalkozása a CreativEnergy Kft., az Év Vállalkozója pedig a cég ügyvezetője, Sedlák Gábor lett.

Az Év Bányászati Vállalkozása a Perlit-92 Kft., Az Év Vállalkozója díjat pedig a cég ügyvezetője, Farkas Géza kapta.

Az Év Borászati Vállalkozás a Götz Pincészet lett, az Év Vállalkozója díjat pedig Götz István ügyvezető kapta.

Az Év Állattenyésztő Vállalkozása a Bio-Goods Kft. lett, az Év Vállalkozója díjat a cég ügyvezetői Hajdú Dávid és Horváth Gábor kapták.

Demján Sándorné egyebek mellett arról szólt, mikor férje 17 évvel ezelőtt megalapította a díjat, az volt a célja, hogy a művészeti, kulturális és tudományos élet képviselői a legnagyobb elismerésben részesüljenek, hiszen olyan sok tehetség él közöttünk, akiket nem ismerünk, de a díj által ismertté válhatnak.

Az Országos Év Vállalkozója díjat decemberben vehetik majd át Budapesten a Prima Primissima Gálán az MBM Autó Kft. tulajdonosai Balogh József és Fekete Károly, valamint az Ózdi Acélművek Kft. tulajdonosa Max Aicher.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!