Ugrás a tartalomra

Ökológiai katasztrófa csoroghat felénk - cikkünk frissült

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 13. vasárnap 14:11
A vasárnap megosztott felvételek szerint vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik Miskolc felé a Sajóban. A szennyeződés egyelőre nem érte még el Magyarországot.
A Sajó Gombaszögnél Forrás: Facebook

A szlovákiai Nyitra megye egyik képviselője osztotta meg a megdöbbentő képeket közösségi oldalán. Azt írja, immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából

vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél.

Forrás: Facebook

"Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristálytiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára" - állítja a poszt. A képviselő értesítette a szlovák és a magyar hatóságokat is, tekintve, hogy a Sajó tőlük Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább.

Alsósajó Forrás: Facebook

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre arról számolt be, hogy a szennyeződés egyelőre nem érte még el hazánkat. A fejlemények tükrében frissítjük cikkünket.

Friss:


Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta, ők is ma értesültek a helyzetről.

- Kimentek a helyszínre a kollégáink, megkezdtük a vízkárelhárítást. Biztosat egyelőre még nem tudunk mondani, a mérőcsapat dolgozik, kimentek miskolci vízügyesek is.

A szóvivő szerint mindekit, tájékoztattak, aki a Sajóból vesz vizet, de egyelőre még nincs jele vízügyi problémának a magyar szakaszon.

- Valószínúleg hígul is a szennyezettség, hiszen a Bódva és a Rima vize is belefolyik a Sjóba, mielőtt még Miskolcra érne - informálta lapunkat Siklós Gabriella.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!