Ugrás a tartalomra

Október végén mutatják be a magyar mozik az Éjjeli őrjáratot

MTI
Utoljára módosítva
2021. október 16. szombat 13:49
Demian József filmje egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el.

Október 28-tól vetítik a magyar mozik Demian József Éjjeli őrjárat című filmjét, amelynek rendhagyó premier előtti vetítését október 18-án tartják színészek, rendezők és színházi emberek körében a Bem moziban.

Fotó: magánarchívum

A magyar-román koprodukcióban készült Éjjeli őrjárat egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el:

a főpróba után a szereplők nem találják az öltöztetőnőt és vele együtt az öltözők kulcsait sem, így a színház épületéből az utcára teljes jelmezben és sminkben kénytelenek kilépni

- olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    
Mint írják, a színészek ahelyett, hogy együtt maradnának, szétszélednek, külön-külön próbálják megtalálni útjukat hazafelé és mindannyian szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember. "A látszatok és a valóság viszonya, az előadás konvencióinak az utca konvencióival való ütközése, a színpad és a színdarab védelmének szertefoszlása a külvilág előítéleteinek súlya alatt - csupán néhány gondolat, amin a néző eltöprenghet majd" - áll a dokumentumban.
    
A film rendezője, operatőre, forgatókönyvírója, Demian József (Josef Demian) nagyváradi születésű, Romániában és Ausztráliában is alkotó rendező-operatőr. A filmben a hivatásos színészek mellett amatőrök is szerepelnek.
    
A közlemény szerint Demian József célja az volt, hogy felszabadítsa a szerepeket kötöttségeik alól és teret adjon a spontaneitásnak. Ugyanakkor makacsul ragaszkodott az alakítások hitelességéhez.
    
A film szereplői között van Razvan Vasilescu vezető román színész, akit egyebek mellett a Bibliothéque Pascal című filmből ismerhet a magyar közönség, de szerepel a filmben Mátray László és Bogdán Zsolt is.
    
Az Éjjeli őrjárat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, Lemhényi Réka, a Terápia és a Taxidermia vágója, illetve A torinói ló és A londoni férfi hangmérnökeként ismert ifj. Erdélyi Gábor közreműködésével készült.


    
Demian József Nagyváradon született 1941-ben. Előbb televíziós tanulmányokat folytatott, majd a bukaresti egyetemen operatőr szakon végzett. Operatőre volt a Kőlakodalom című filmnek, amelyet megvásárolt a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. Rendezőként legnagyobb sikere az Egy lány könnye című film volt, amely 1980-ban Cannes-ban az Un certain regarde szekciójában szerepelhetett. Kölyök című alkotása 1985-ben nagydíjas volt Avellinóban, a Neorealista Filmek Fesztiválján - áll a közleményben.

1985-ben filmjei miatt összetűzésbe került a román hatalommal, ezért Ausztráliába emigrált. Később az Ausztrál Filmegyetem operatőr tanszékének vezetője lett. Operatőrként dolgozott a City Loop című ausztrál filmben, és a 2000. évi sydney-i olimpia hivatalos filmjének vezető operatőre volt. 1994-től feleségével, Józsa Erikával készítettek dokumentumfilmeket a közmédia részére is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!