Ugrás a tartalomra

Olyat láthatunk az égen, amit legutóbb a neandervölgyi ember

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 03. kedd 10:28
Egy üstökös száguld be a Naprendszerbe.

A 24.hu cikke szerint a C/2022 E3 (ZTF)-üstökösről készített felvételt tavaly december végén Majzik Lionel, a magyar asztrofotós az objektumról részletesen beszámolt Facebook-oldalán.

Mint írja, jelenleg a 2022 márciusában felfedezett, először kisbolygónak vélt C/2022 E3 (ZTF) az év legígéretesebb üstököse, amelyet már 2023 elején megcsodálhatunk. A megfigyelés szempontjából az északi félgömbön élők különösen kedvező helyzetben vannak.

Az objektum a számítások alapján január 12-én kerül majd napközelbe, ekkor 166 millió kilométerre lesz csillagunktól. Ezt követően a Földhöz fog egyre közelebb kerülni, február 1-jén mintegy 42,5 millió kilométerre lesz tőlünk.

- Érdekesség, hogy a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös legutóbb kb. 50 ezer évvel ezelőtt járt napközelben, így könnyen lehet, hogy a neandervölgyi emberek már láthatták – tette hozzá.

A földközelség időszakában a C/2022 E3 (ZTF) nagyjából 5 magnitúdó fényességű lehet, elvileg tehát szabad szemmel is észlelhetővé válhat, de Majzik Lionel binokulár használatát javasolja. Az üstökös január 15. és február 6. között mindig látható marad, ám érdemes holdmentes időszakot választani a megfigyeléséhez. Február végén már csak komolyabb távcsővel érdemes a nyomába eredni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!