Ugrás a tartalomra

Opera minden mennyiségben

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 12. szerda 15:57
Mintegy száz programmal várják az opera szerelmeseit a Bartók Plusz Operafesztivál szervezői péntektől tíz napon át Miskolcon. Kesselyák Gergely fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

Minden nap van nagy esti főprogram, továbbá két külső helyszínünk: a Szent István téri és az Erzsébet téri színpad – sorolta Kesselyák Gergely. – Az Ezrek operája, a Parasztbecsület pedig a Kálvária-dombon lesz, ami nekem egy nagyon régi álmom. A slágeroperának fantasztikus helyszíne ez a szép, klasszikus díszlettel rendelkező helyszín. Ettől egy csodálatos hangulatú előadást várok. Korábbi években többször felmerült már a Kálvária-domb mint helyszín, de sajnos annyira bozótos volt, hogy úgy láttuk, nem férne el a színpad és a közönség is egyszerre. Most azonban nagyon szépen sikerült kitakarítania az egyháznak a területét, anélkül, hogy megrongálták volna a természetet, vagyis feleslegesen vágtak volna ki fákat. Maradt sok-sok bokor és fa is, viszont létrejött egy nagyon szép, egybefüggő tér – mondta a fesztiváligazgató.

Az operaíró versennyel nagyon elégedett vagyok, főleg ahol tart a kezdeményezés – hangsúlyozta Kesselyák Gergely. – A negyedik, vagyis a mostani operaíró versenyre különböző kontinensekről tizenkilenc nagyon jó opera érkezett. Ez azért nagy szó, mert a zeneszerzők általában évekig írnak egy-egy művet. A zsűri szerint egyre jobb operák születnek, idén négy döntős lett. Közülük a Nora című, szép bécsi stílusban íródott romantikus darabot fogjuk bemutatni. Alkotója, Albin Fries nálunk debütál majd zeneszerzőként. A másik három döntős műre szeretném, ha találnánk koprodukciós partnert, és a következő években azokat is be tudnánk mutatni. Nagy büszkeségem, hogy Eötvös Péter volt a zsűri elnöke, aki a legtöbbet játszott élő operaszerző a világon – mondta a fesztiváligazgató.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!