Ugrás a tartalomra

Optikai hulladékválogató üzem épülhet Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 28. szerda 16:36
A korszerű csarnok megépítéséhez Miskolc építési szabályzatát is módosítani kell.
Fotó: MiNap-archív

Egy új, a kor követelményeinek megfelelő, modern hulladék-válogatómű épülhet Miskolcon, a Sajószigeti úton. A megyében működő valamennyi hulladékgazdálkodási társulás közös projektjeként megvalósuló fejlesztés miatt módosítani szükséges Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatát (MÉSZ) is – várhatóan erről is dönt majd a miskolci közgyűlés október 29-ei ülésén. A változás két ingatlant érint, mindkettőn növekedne a beépíthetőség.

Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője a minap.hu-nak elmondta, ez a módosítás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a válogatóműnek otthont adó csarnok megépülhessen, a jelenlegi szabályok ugyanis ezt nem teszik lehetővé.

– A hulladékgazdálkodási szolgáltatóknak, így a MiReHu-nak is az a tapasztalata, hogy a szelektív lakossági hulladékgyűjtés iránt folyamatosan nő az érdeklődés: az így gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége évente nagyjából tíz százalékkal növekszik – hangsúlyozta.

A szelektív hulladékot jelenleg három válogatóműben – Sajókazán, Bodrogkeresztúron és Miskolcon – kézi erővel válogatják szét. A MiReHu vezetője szerint ezek az egységek még a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején épültek és ma már egyre nehezebben bírják a növekvő hulladékmennyiség válogatását. Ezen változtathat a megyei társulások úgynevezett „szuperválogató projektje”, melynek keretében Miskolcon épülne fel egy optikai válogatómű. – A tervezett új egységben már korszerű gépekkel történne a szétválogatás, kézi erővel csak az utóválogatást végeznénk, hogy ha hibázik a rendszer, korrigálni tudjuk azt – magyarázta Ladányi Roland.

A cégvezető hozzátette, a technológiai fejlesztés jelenleg az ajánlatadási fázisban van, viszont ahhoz, hogy az új létesítmény megvalósulhasson, Miskolc közgyűlésének módosítania kell a MÉSZ vonatkozó pontjait. Az erről szóló javaslat a többi között azt írja, hogy a rendeletmódosítás elősegíti a város közszolgáltatásának fejlesztését, ezáltal is növelve a város versenyképességét, gazdasági erejét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!