Ugrás a tartalomra

Ősi keresztény és zsidó dallamok csendülnek föl

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 15. szerda 09:54
A kereszténység öt ősi központjának dicsőítő énekhagyományát eleveníti fel a Pentarchia című koncertsorozat.
Szurasenkó Dániel / Fotó: Nehézy László

Különleges zenei világot mutat be Szurasenkó Dániel miskolci ének-zeneművész, messiáshívő rabbi Pentarchia – Messiási dallamok hajnala című koncertsorozata, amely május első szombatján a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem imaterméből indult, majd bejárja az országot és külföldre is kitekint. A produkció ógörög nyelvű bizánci, kopt, örmény, régi arab liturgikus és latin nyelvű gregorián énekeket, valamint héber nyelvű askenáz és szefárd zsidó zsoltárokat, továbbá néhány protestáns énekeket tűz műsorra. 

- A Pentarchia szó az ősi kereszténység öt patriarchátusát, azaz központját - Jeruzsálem, Konstantinápoly, Alexandira, Antiókhia és Róma – jelöli. Régóta érdeklődöm az iránt, hogy ezeken az ősi helyeken, mint, amilyen a kopt, vagy ortodox keresztény közösség, egykor hogyan dicsőítették Istent. Ugyanis a dicsőítés folyamata folyamatosan változik, akár hangszerhasználat, akár énektechnika tekintetében – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szurasenkó Dániel.

- Meggyőződésem, hogy az Úr nem véletlenül tartotta meg ezeket a régi keresztény közösségeket, ahol a liturgia és a dicsőítés is rendkívül színes és sokrétű. Mindezt pedig erőteljes, Szentlélekkel átitatott dallamokkal ötvözik. Személyesen meglátogattam ősi közösségeket, hogy feltárjam a liturgikus énekvilágukat, amely szentírási szövegeken alapul. Továbbá sokat kutattam régi kották után, amelyeket átírtam – osztotta meg. 

- A koncertsorozattal az a célom, hogy egy pici szeletet adjak abból a közönségnek, hogy egykor hogyan dicsérték a Teremtőt. Emiatt ez sokkal inkább áhítat, mint zenei műsor, ahol villanyfény nem, hanem hatalmas gyertyák adják a világítást – fűzte hozzá. 

Szurasenkó Dániel

Elmondta, hogy a tervek szerint az ötven alkalomból álló Pentarchia koncertsorozat egyháztörténeti és egyben zenetörténeti utazásnak fogható fel, amely körülbelül ezer évet ölel fel. Az ötvenes szám abból adódik, hogy húsvét után ötven nappal, éppen ebben az időszakban ünnepeljük pünkösdöt. Bár az énekek eredeti nyelven hangzanak el szólóban - speciális ütőhangszerek, például kláves, tenyérnyi cintányérok és csörgődob kíséretében - de előtte felolvassa a magyar fordításukat, amelyet egyháztörténészek végeztek el. 

Hozzátette, hogy egyháztörténészek és egyházzenészek is kifejezték, hogy hiánypótló programról van szó, mert egyben mutatja be a Pentarchia zeneiségét. Így körülbelül egy-másfél órás zenei időutazásba kapcsolódik be a hallgatóság. 

Legközelebb június 9-én a monorierdői református templomban, 10 órától, azt követően június 18-án Budapesten, a Háló Közösségi és Kulturális Központban, 17.30-tól és június 22-én, Prágában, a Szent Henrik és Kunigunda templomban, 17 órától lesznek előadások. A miskolci alkalom még szervezés alatt áll, de valószínűleg a Lichtenstein Galériában, a Hunyadi János utca 4. szám alatt lesz, amelynek érdemes figyelni a közösségi oldalát. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!