Ugrás a tartalomra

Összefognak az avasi posta környékének megszépítéséért

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 24. péntek 14:29
Június 27-én és 28-án komplex önkéntes akció részeként teszik kissé élhetőbbé a területet: a Szebb Miskolcért csapata szemétszedést, a Dialóg Egyesület a virágládák rendbetételét, Szarka Dénes önkormányzati képviselő pedig a koordinálást vállalta magára. Az összefogáshoz várják a szervezők a lelkes önkénteseket!

Az Avas kettes ütemében található központ a városrész egyik legforgalmasabb területe. Ennél fogva egyre több embert zavar az eldobált szemét és a virágládák állapota, amivel szemmel láthatóan jó ideje nem foglalkozik érdemben senki.

Ez a tünet szülte azt a széles összefogást, amelynek köszönhetően jövő hét elején picit rendbe teszik az önkéntesek a területet. Először a Szebb Miskolcért önkéntes szemétszedő csapata és Szarka Dénes, a terület önkormányzati képviselője találtak egymásra, ezt követően csatlakozott az Avasi Közösségi Kávézó szakmai munkáját koordináló Dialóg Egyesület az akcióhoz.

Rajtuk kívül a Városgazda Nonprofit Kft. virágfölddel és eszközökkel, a MiReHu Nonprofit Kft. pedig az összegyűjtött szemét elszállításában segít majd.

Szarka Dénes a környéken a közelmúltban újra felfestett zebránál; MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

Szarka Dénes felidézte, hogy egyre több szereplőben merült fel az igény egy fenntartható megoldásra a terület rendezésére vonatkozóan. Innen indult el a történet és jöttek össze az akció megvalósítói.

A tervek szerint hosszabb távon a Szentgyörgy úton lakók lehetnek a kulcsszereplők: mint egy örökbefogadási jelleggel vállalhatják a virágágyások karbantartását.

A Szebb Miskolcért egy korábbi szemétszedő akciója; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos

A Szebb Miskolcért csapata részéről Kalydy Barnabás főszervező elmondta, hogy mindig keresik az alkalmat a szemétszedési akciók megvalósítására, ezért örültek, amikor Szarka Dénes felvette velük a kapcsolatot az I. Miskolci Ötletmaraton után.

A virágágyások rendbetételéhez is lelkesen csatlakoztak, hiszen bár elsősorban a környezet megtisztítását tűzték zászlajukra, nagyon örülnek, hogy ezzel is bővíthetik az olyan tevékenységeik listáját, amelyekkel szebbé tehetik Miskolcot – mesélte Barnabás.

avasi közösségi kávézó fényfestés
Korábbi fényfestés az Avasi Közösségi Kávézón; MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

A Dialóg Egyesület nem először nyúl hozzá az említett virágágyásokhoz, hiszen évekkel ezelőtt egyszer már társadalmi akcióban rendbe tették, lefestették és beültették azokat. Egyik tagjuk a posta felé járva szembesült vele, hogy azóta mennyire megette az idő ezt a munkát, és innen jött az ötlet, hogy újra megszervezzék az egykori akciót – tudtuk meg R. Nagy Csillától, az Avasi Közösségi Kávézó koordinátorától.

Mivel a posta és környéke egy olyan központi hely, ahol sokan megfordulnak, ezért fontos volt a Kávézó stábja számára, hogy élhetőbb legyen a környezet. Ennek kialakításába pedig – mint mindig – a helyi közösséget is bevonják, hiszen elsősorban az ő életterükről van szó. A mostani akcióval is cselekvésre akarják ösztönözni az embereket, hogy aktív állampolgárokként tegyenek saját életük szebbé tételéért.

A lehetőség pedig bárki számára adott, hogy vagy a szemétszedéshez, vagy a virágládák reformjához csatlakozzon. Az első napon, június 27. hétfőn 9 és 15 óra között a tárolók belsejére koncentrál az akció: gazolnak, földet cserélnek bennük és virágokat ültetnek.

Ezt követően kedden 16 órától külső ráncfelvarrás jön: lefestik a ládákat, 17 órakor pedig indul a Szebb Miskolcért szemétszedése a környéken.

(Címlapkép: Az avasi posta; Fotó: szallas.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!