Ugrás a tartalomra

Összefogtak a környezetért – csaknem 300 mobilt gyűjtöttek össze

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 04. szerda 15:34
Szerdán adták át a Jane Goodall Intézet munkatársainak azokat a használaton kívüli mobiltelefonokat, amelyeket a Miskolci Törvényszék munkatársai gyűjtöttek.
Fotók: Mocsári László

A törvényszék és a vadaspark között még júniusban jött létre az a megállapodás, melynek eredményeként a dolgozóknak nem csak arra nyílt lehetőségük, hogy kedvezményes belépés keretében családjaikkal együtt kikapcsolódhassanak az állatkert színes programjain, hanem arra is, hogy csatlakozzanak a használt mobiltelefonok összegyűjtésére szervezett környezetvédelmi kampányhoz.

A közös munka első lépéseként a törvényszék összefogott az állatkert Passzold vissza tesó! környezetvédelmi kampányával. Azóta gyűjtötték a használaton kívüli mobiltelefonokat. Az első készüléket Répássy Árpád a Miskolci Törvényszék elnöke dobta be a „Csak egy telefonba kerül” feliratú gyűjtőládába, amelyben azóta csaknem háromszáz gyűlt össze.

Répássy Árpád a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, csatlakozásuk közvetlen oka az volt, hogy felhívják a lehető legtöbb ember figyelmét arra – ahogyan Jane Goodall is mondta –, minden ember számít, és minden ember akárcsak a legkisebb cselekedetével is biztos, hogy tud használni, hogyha az a cselekedet jó, és egyetemes értéket szolgál.

Az elnök hozzátette, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak azért is csatlakoztak a gyűjtéshez, mert felelősséget éreznek a természeti környezet iránt.

Kádár András, az intézet képviselője személyesen mondott köszönetet a törvényszék munkatársainak a  környezetünk védelme érdekében végzett karitatív munkáért. „Ezeket pedig egy újrahasznosító céghez szállítjuk, ahol bontásra kerülnek a telefonok, ahonnan pedig egy belgiumi gyárban fognak végül egy kohászati feldolgozás során megsemmisülni."

A telefonokból tizenhétféle anyagot lehet újrahasznosítani, többek között aranyat, ezüstöt és a koltánt, amely a tantál ércváltozata. Ezt Kongóban bányásszák, ahol a kihalással veszélyeztetett gorillák és csimpánzok is élnek.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szolgáltatási igazgatója, Csordás László úgy nyilatkozott, szeretnék, ha ez a Törvényszékkel megvalósult együttműködés példa lehetne mások számára is. A szolgáltatási igazgató hozzátette, hogy jelenleg is folyamatban vannak különböző szervezetekkel tárgyalások, amelyek csatlakozni kívánnak a programhoz.

A törvényszék „Csak egy telefonba kerül” akciója keretében a bíróság dolgozói több mint 270 darab használaton kívüli mobiltelefont gyűjtöttek össze, majd a vadaspark közreműködésével juttatták el azokat az újrahasznosításban közreműködő Jane Goodall Intézethez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!