Ugrás a tartalomra

Őszi munkákat végez a Városgazda 

Miskolc Televízió / Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 11:39
A tavasszal átadott multifunkcionális, nagyteljesítményű traktorokkal ezúttal nem a füvet nyírják, hanem a lehullott faleveleket gyűjtik össze városszerte a Városgazda munkatársai. 
Fotók: Horváth Csongor

Az őszi munka két héttel ezelőtt kezdődött és nagyságrendileg 3-4 millió négyzetméternyi területen van szükség a lomb összegyűjtésére. A munkát idén már jóval hatékonyabban tudja elvégezni a Városgazda, mint korábban, ugyanis a tavasszal beszerzett öt nagy teljesítményű traktor multifunkcionális. A fűnyíró szezont követően a járművek a lehullott falevelek összeszedésére is használhatóak, így jelenleg összesen 8-10 géppel tudják egész Miskolc területén összegyűjteni az avart.

- Ez azt jelenti, hogy ugyanazokkal a gépekkel, amik nyáron a fűnyírást végzik, össze tudjuk gyűjteni ősszel a lombot. Ilyenkor a fűnyíró adaptert nem használjuk, csak a turbina dolgozik, és most a lehullott faleveleket szívja fel. Ezek a gépek tolólappal is felszerelhetőek, ami azt jelenti, hogy a téli időszakban takarítani is tudjuk velük a járdákat, és az érdesítő anyagot is tudja majd szórni – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Kft. műszaki vezetője. 

A lombtalanítás során a lehullott avart nagyságrendileg ugyanakkora területről kell összegyűjteni, mint amekkora a nyírandó fű területe, ez városszerte körülbelül 3-4 millió négyzetmétert jelent. A munkát elsősorban a Bárczay, a Szent István, a Bársony János és a Kandó Kálmán utcákban, valamint az Avasi kilátóhoz vezető úton kezdték meg a Városgazda munkatársai, az időjárás függvényében. A főbb helyszínek a főútvonalak, terek, díszterek, játszóterek, lakóövezetek, és idegenforgalmi szempontból kiemelt területek. A levelek 60-70 százaléka azonban még a fákon van, nagyobb lombhullásra a következő hetekben számítanak. Az összegyűjtött zöldhulladékot a Nádasréti telephelyre szállítják be, melyet ezt követően környezetvédelmi előírásoknak megfelelően szállítanak további hasznosításra. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!