Ugrás a tartalomra

Ötven évesen is fiatalos a rock Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 05. péntek 11:12
Nem egy poros nosztalgia buli, hanem a minőségi zene hazai csúcstalálkozója lesz a Rock 50.

Ötven éve rendezték meg a DVTK stadionban hazánk és egyben Közép-Európa első zenei fesztiválját, a legendás Diósgyőri popfesztivált. A „magyar Woodstockként” is elhíresült esemény félszázados emlék buliján a hangsúlyt sokan a múltra fektetik, pedig a jelent is érdemes figyelni: a műfaj meghatározó neveire és a kultikus elődhöz méltó rendezvényre számíthatnak, akik jegyet váltanak. A Rock 50 legendája elnevezésű fesztivál ugyanis nem csak példamutató vállalás arra, hogyan kell emléket állítani egy történelmi jelentőségű zenei mementó előtt, de gigantikus banzájt is ígér június 10-én, a Diósgyőri vár melletti Lovagi Tornák Terén.

A rendezvényt egy nagy generáció utolsó találkozásaként említik, mégsem lehet azt mondani, hogy olyan, mint egy bokaműtét. Nem a régi állapotába akarják visszatenni a darabokat, nem javítani, inkább felidézni szeretnék az ötven évvel ezelőtti fesztivált. A cél a múltidézés, de úgy, hogy az a mostani ifjúság számára is mérföldkővé válhasson. Ezért hívtak a szakma nagy öregjei mellé kirobbanó sikerű fiatal fellépőket is a szervezők. A két korszakot egy dolog köti össze: a megalkuvás mentes minőségi rock zene.

A nagyszínpadon 16 órától indulnak a koncertek, először az Ivan and the Parazol csap majd a húrok közé. Nem véletlen a választás. A 2010-ben alakult fővárosi együttes stílusában ötvöződik a '60-as, '70-es évek zenei világa a kortárs irányzatokkal. A Péterfy Bori Love Bandet sem kell bemutatni: azt minimum üvöltötte már mindenki teli torokból, hogy „hajolj bele a hajamba”, de a banda számos más dala is megmászta már a toplistákat. Nem csoda: a változatos zenei világ mellett vagány, lélekbemászó szövegeikkel hangolódnak a rajongókra.

A kisszínpadon a bulit a Bohemian Betyars zárja majd. A miskolci gyökerű együttesre jellemző a balkáni és cigány dallamok keverése a ska, punk, és pszichedelikus témákkal. A végeredmény izgalmas zene és pörgős buli, amire a Lovagi Tornák Terén is számíthatnak majd a kilátogatók.

További hírek

Olvasnivaló