Ugrás a tartalomra

Ötvenéves a miskolci távhőszolgáltatás

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 16. kedd 15:37
Kitárultak a MIHŐ Kft. kapui pénteken, a biomassza fűtőművet és a távfelügyeleti rendszert is bárki megnézhette a távhőszolgáltatás napján. A MIHŐ idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A környezetbarát és országosan is elismert miskolci távfűtés ma már több mint 31 ezer háztartásba és ezer intézményhez jut el. Idén pedig a Miskolci Nemzeti Színház is távhőre csatlakozik.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Az izgalmas kalandtúra a PannErgy Nyrt. Tatár úti hőközpontjában kezdődött, ahol Magyarország legnagyobb távfűtési célú geotermikus projektjéről hallgathattak meg egy előadást az érdeklődők. Majd az MVM MIFŰ Miskolci Fűtőerőmű megtekintése következett. Itt mások mellett a Miskolci Egyetem hallgatói, valamint a bodrogkeresztúri általános iskola és a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumának diákjai voltak jelen. Aztán következett egy újabb helyszín, a Bioenergy-Miskolc Kft., ahol a biofűtésről és a zöldenergiáról tájékoztattak.

Az 50 éves szolgáltatót már a telephelyén a szomszédos óvodából érkező gyerekek köszöntötték elsőként. Ahogy a MIHŐ, úgy a Mesevár óvoda is a környezetvédelemre építi programjait.

Képgaléria!

A két intézmény évek óta szoros kapcsolatot ápol. Mezei Etelka tagóvodavezető érdeklődésünkre elmondta, együtt kialakítottak például egy kiskertet – ezt egyébként le is rajzolta az egyik gyermek a korábban meghirdetett pályázatra –, a vállalattal való kapcsolat tehát természetes az óvodásoknak.

A picik idén is rajzokkal meséltek a miskolci távhőszolgáltatásról, a legjobban sikerült alkotásokat díjazták is. De az óvoda is több játékkal és ajándékkal gazdagodott.

A program második részében az általános és középiskolás diákok, egyetemisták a hőszolgáltatás rejtelmeibe tekinthettek be. Például a faaprítékkal való fűtési módot csaknem száz iskolás és érdeklődő ismerhette meg a távhőszolgáltatás napján. Petőné Tóth Csilla, a bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskola biológia-fizika-technika szakos tanára elmondta, nagyon örült a lehetőségnek. – Gyakorlatilag minden természetismereti órán beszélünk az itt látottakról, megmutatjuk a digitális táblákon a megújuló energiák felhasználását, de gyakorlatban, testközelből még sikerült a gyerekeknek megnézni ezeket a dolgokat. Amikor kijöhetnek és a mindennapi életben láthatják a gyakorlati részét ezeknek az elméletben elővezetett dolgoknak, akkor az mindennél többet ér – emelte ki.

Az országos hírű távfelügyeleti rendszer kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhettek az iskolások. Innen felügyelik a szakemberek a több mint 90 kilométernyi vezetéken futó miskolci hőszolgáltatást.

A távhőszolgáltatás napja mellett mást is ünnepel a MIHŐ: 50 évvel ezelőtt alapították a céget. Idén több programmal is az elmúlt évek eredményeire hívják fel a figyelmet. – Mostanra az ország kiemelkedő, elismert távhőszolgáltatója vagyunk – hangsúlyozta Nyíri László ügyvezető. – Elsősorban azért, mert zöldenergiával dolgozunk, a bebocsátott, illetve igénybe vett hőenergia több mint 50 százaléka zöldenergia. Ez országosan is egyedülálló.

Ma már több mint 31 ezer lakossági fogyasztóhoz és ezer intézményhez jut el a környezetbarát miskolci távhő. Idén pedig új belépőként a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozik a rendszerhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!