Ugrás a tartalomra

Óvjuk kedvenceinket is a hidegtől

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 17. szerda 11:47
A kültéri állatok hozzászoknak a hideghez, de a ki-be járós kiskedvenceket megviselik a mínuszok.
Fotó: pixapay.com

A hideg időjárás nem csak minket embereket, de kedvenceinket is megviseli, akik számára a fagyok elleni védelmet csak mi, a gazdáik biztosíthatjuk. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) menhelyének munkatársai már rutinosak ebben.

– Úgy készülünk a télre, hogy mindig vastagon beszalmázzuk az ólakat. A kenneleknek aljára pedig sok-sok forgácsot teszünk. Többször etetjük az állatokat nagyobb mennyiségű étellel és gyakrabban cseréljük a vizüket, mert befagy – mondta Juhász Andrea, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) irodavezetője és állatgondozója. 

– A kiskutyáknak, a betegeknek és az idős kutyusoknak bent adunk helyet. A rövid szőrű kutyákat pedig felöltöztetjük. A cicáink fűtött helyiségben tartózkodnak. Szerencsések vagyunk, mert nagyon sok kézzel készített, illetve vízálló kutyaruhát kapunk adományba. A 11 éve szerveződő kutyasétáltatós alkalmainkat, a Kutyagolásokat ilyenkor is megtartjuk, általában forró teával, forralt borral készülünk. Néhány hasznos állatorvosi tippet is kértünk a gazdik számára.

– Nagyon fontos lehet, hogy mindig legyen friss, lehetőleg langyos víz a kinti kutyák előtt – mondta dr. Pál Petra, a Miskolci Kórház praxisvezető állatorvosa. – Lényeges a megfelelő, jól szigetelt kutyaház, kutyaól. Fűtőtest vásárlásakor kültéri, rágásbiztos borítással rendelkezőt válasszunk. A ki-be járós állatok nagyobb hőkülönbségnek vannak kitéve, ami megviselheti a szervezetüket. Számukra szoktuk javasolni a kutyakabátot és -pulóvert, ha kimennek. Mivel már fagy van, ezért gyakran sózzák a városban a járdákat, az útvonalakat még a kutyasétáltató helyeken is. Otthon ajánlott megmosni a kutyus lábát, hidratáló krémmel bekenni, vagy kutyacipőt adni rá, hogy a tappancsát ne marja ki a só. 

A folyamatosan kint tartózkodó állatok könnyebben alkalmazkodnak a hideghez.– A nagyon idős és nagyon fiatal állatok fokozott figyelmet igényelnek télen. Még a kinti kedvenceknek is érdemes jó minőségű tápokból magasabb energiaigényűt adni a hideg évszak idején. Ajánlott állatorvostól érdeklődni arról, hogy milyen táplálás lehet jó a kutyusnak. A hirtelen tápváltás nem javasolt. Fázós benti cicáknál pedig immunerősítő készítményeket adhatunk egész télen. A kijárós cicák bundája alkalmazkodik a hideghez, de ha több órát kint tartózkodnak, jól tesszük, ha kialakítunk nekik melegedő, rongyokkal kibélelt helyet – szorgalmazta dr. Pál Petra.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!