Ugrás a tartalomra

„Pályára álltak”: jövőbe tekintő évadnyitót tartottak a bábszínházban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. szeptember 05. vasárnap 17:20
Két bemutató mellett felújított darabokkal is várja nézőit a Miskolci Csodamalom Bábszínház. Az új vezetőség számos tervvel érkezett. Céljuk olyan bábszínházat csinálni, ami országos viszonylatban is megállja a helyét.

- Az évad sikeres pályázatokkal indul: 5 millió forintot nyertünk a hang- és fénytechnika felújítására, másik 5 milliót egy gépjármű beszerzésére valamint 1,7 millió forintot egy saját ősbemutató megszervezésére – ismertette az elmúlt időszak célba ért törekvéseit Temesvári Éva, a bábszínház új igazgatója a Csodamalom évadnyitó társulati ülésén, aki hozzátette, a legfőbb céljuk hogy kiemeljék az intézményt abból a gödörből, amibe az utóbbi évek alatt került. Emellett a jövőben tervezett fejlesztésekről is beszámolt.

- Zöldítésre, színesítésre van szükségünk minden értelemben: egyfelől több virágot és dísznövényt fogunk elhelyezni az épületben, másfelől szeretnénk olyan környezetet kialakítani – a már meglévő falfestések mellett –, ami igazán tükrözi, hogy egy gyermekekkel foglalkozó kulturális intézmény vagyunk.

Ezen felül az igazgató elmondta, tervben van egy szociális helység és egy kisgyermekes szoba kialakítása is, valamint mindenképpen szeretnének nyitni a közeljövőben egy baba-mama kávézót.

A változás útján

A Csodamalomnak nem csak új igazgatója lett idén, de a művészeti vezető személye is megváltozott: ezt a szerepet a mostani évadban már Fekete Dávid tölti be, aki nem csak az új műsort mutatta be – olyan előadásokra számíthatnak a nézők, mint a Talpas és a Többiek, a Holle anyó, A rákherceg, a Miska macska, a Pom Pom meséi, vagy A kis herceg –, de átfogóan is beszélt az intézményben szükséges változásokról, tervekről.

- Reméljük, idén nem zavarja már meg a vírus az évadot, emellett azért készültünk „B”-tervvel: ha újra be kellene zárnunk, akkor az online tartalmak gyártására összpontosítanánk. Animált bábos videókat készítenénk, ahol a minőségre fektetetnénk a hangsúlyt. Azt látom, hogy rengeteg színvonaltalan gyermekeknek szóló tartalom kerül ki az internetre. Úgy gondolom ezeket ki tudnánk ütni a nyeregből – véli Fekete Dávid, aki a társulatot érintő számos kérdés mellett a jegyárakban történő változásra is kitért.

- Itt az ideje, hogy meghatározzuk magunkat. A magasabb színvonal egyik velejárója, hogy emelkednek a jegyárak is. A hétközi előadások 700 forint helyett 1000 forint költséget jelentenek majd nézőnként. Bérlettel nem készültünk, viszont minden 3. előadás 300 forinttal olcsóbb lesz hétköznaponként: így egy 3 alkalmas „bérlet” 2700 forintba kerül. A hétvégi előadásokra egységesen 1300 forintért lehet majd jegyet váltani az új évadban. Jelentős a változás, de a kitűzött célok is jelentősek.

A minőségbeli fejlődés útját a városvezetés is támogatja.  

- Miskolc számára komoly kincs a bábszínház, aminek valódi értékét a társulat tagjai, az itt dolgozó emberek adják – fogalmazott Szopkó Tibor alpolgármester, aki kitartást és sikeres előadásokat kívánt a következő évadra.

Borkuti László kulturális tanácsnok a változás látható jeleiről is beszélt.

- Ha megnézzük azt a prospektust, ami az új évadot hivatott beharangozni, szembetűnő a különbség: erre már jó ránézni, nívós munka. Az elhangzott tervek és művészeti célkitűzések szintén tetszetősek. Fekete Dávid szemében ugyanazt az elhivatott csillogást látom, amit Béres Attiláéban, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójáéban szoktam, amikor a teátrumról beszél – emelte ki Borkuti László.

A társulat egy idősebb tagja a nézőtérről halkan a következőket súgta a mellette ülő kollégájának: „pályára álltak, most már szárnyalhatnak”.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház társulata.

Az eseményen ismertették a szeptember 5-ére, vasárnapra tervezett ingyenes fesztivál, a Csodamalom nyitogató programjait is, amit a Széchenyi út 9. előtti placcon tartanak majd, éss amiről bővebben itt olvashatnak.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!