Ugrás a tartalomra

Papírcsoda: a könyvvásárlás megint a reneszánszát éli

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. január 09. kedd 10:49
Kondás Vilmos úgy látja, a hazai könyvkiadás európai szinten is az élmezőnybe tartozik.
Kondás Vilmos szerint az olvasók elsősorban az értékes tartalmat keresik. Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba

A Géniusz Könyváruház tulajdonosa elmondta, az utóbbi években ismét a harmadik, negyedik helyet foglalják el a könyvek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok listáján. Az ünnep tapasztalatairól, vásárlási szokásokról beszélgettünk Kondás Vilmossal, aki szerint tíz évvel ezelőtt sokan mondták, hogy itt a Guttenberg-galaxis vége: úgy tűnt, a hangoskönyvek kiváltják a papíralapú olvasnivalókat.

- Nem így történt, ez a divat azonban tiszavirág életűnek bizonyult: jelenleg amíg eladunk száz darab hagyományos könyvet, addig erre a számra körülbelül egy értékesített hangoskönyv jut. A karácsonyi tapasztalat is azt mutatta, hogy a nyomtatott kiadványok reneszánszukat élik.

Természetesen a könyvpiacot is elérte az áremelkedési hullám, Kondás Vilmos szerint azonban érdemes valamit figyelembe venni.
- A könyvek borítóján rajta van a nyomtatott ár: annál kevesebbért lehet adni, többért nem. Mivel a papír ára és a nyomdaköltség drasztikusan megemelkedett, az új köteteknél ezeket már beleszámolják a kért ellenértékbe. Azonban ha szemfülesek vagyunk, találhatunk olyan olvasmányt a polcon, ami most jelentősen drágább lenne, mégis évekkel ezelőtti áron lehet megkapni.

Vásárlási trendek

A drágulás ellenére is sokan vásárolnak könyvesboltban ajándékot.
- Hatezer forintért már igen szép könyvet, tízezerért pedig káprázatos albumot lehet venni. Tavaly év végén jelent meg például Bózsó Gyula és Megyeri Sára közös munkájaként az Ehető erdő. Rengeteg példányt adtunk el belőle, igen keresik az olvasók. Ennek az oka, hogy egy rendkívül esztétikus, gyönyörű képanyaggal és kitűnő, egyedi tartalommal rendelkező kötetről van szó. Kérdezem én, tízezerforintos árkategóriában milyen tartós, szemet gyönyörködtető és hasznos ajándékot lehet venni? Én azt hiszem, csak könyvet.

Kondás Vilmos szerint a vásárlói kosár mérete is nőtt az ünnepek alatt.
- Elmondható, hogy az emberek átlagosan húsz-harmincezer forintot költöttek egy vásárlás során, ebből vettek három-négy könyvet. Persze akadtak kiugró példák, tavaly százharmincezer forintos blokk is született, de a bolt rekordját egy magánvevő tartja: ő három éve kétszázharminchatezer forintért vásárolt.

A Géniusz Könyváruház vezetője elmondta, az olvasók az értékes tartalmat keresik elsősorban.
- Másodlagos, hogy keménykötésű vagy puhafedelű egy könyv. Jó példa erre Bánhídi Lilla írónő Sorsod Borsod című krimije, amiből szintén számos példányt értékesítünk. Egy dolgot azért megjegyeznék: az ismert szerzőknek már a neve adja el a könyvet, a kezdő írók szerzeményeire viszont a borító hívja fel elsősorban a figyelmet.

Magyarok a topligában

Kondás Vilmos úgy látja, a hazai könyvkiadás európai szinten is az élmezőnybe tartozik.
- Számos nemzetközi könyvvásáron vettem részt az évek során. Ezeken a rendezvényeken nagyon sok magyar kiadást ismertek el szépségdíjjal. Ez egybevág a saját tapasztalataimmal is: a hazai könyvek minősége és kinézete egyaránt topligás. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy nálunk még mindig divat a könyvvásárlás.

 

A Géniusz 2023-as eladási toplistája
1. Bózsó Gyula: Ehető erdő
2. Leslie L. Lawrence: Sindzse és az Átkok könyve
3. Frei Tamás: Puccs Moszkvában
4. Náray Tamás: Barbara – A találkozás 2. kötet
5. Kepes András: Két macska voltam
6. Csáki Judit: Alföldi – Rajtam nem múlt
7. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 18. rész – Ész nélkül
8. Müller Péter: Játék az életünk – Ludas Amoris
9. Vavyan Fable: Szemenszedett mese
10. Ken Follett: A világosság fegyverei

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!