Ugrás a tartalomra

Paralimpia 2024 - Elutazott Párizsba a magyar csapat

MTI
Utoljára módosítva
2024. augusztus 26. hétfő 13:13
Izgatottan, várakozásokkal telve kelt útra a magyar csapat hétfőn a párizsi paralimpiára.
Elindult Párizsba a magyar paralimpiai kontingens. Fotó az eskütételről: MTI/Szigetváry Zsolt

A repülőtéren többen is arról beszéltek, már nagyon várják, hogy a felkészülés után megérkezzenek a helyszínre, elfoglalják a szállásukat a paralimpiai faluban, átélhessék a paralimpiai hangulatot, illetve átessenek az első edzéseken.

A Tokióban 100 méter háton győztes, emellett két ezüstérmet is szerző Pap Bianka már csütörtöki első versenynapját is nagyon várja, mert - mint mondta - akkor fog kiderülni, milyen formában van. A 24 éves úszó már a harmadik paralimpiájára készül, de a nyolc évvel ez előtti, riói versenyekre már nem is nagyon emlékszik, mert "akkor még kicsi volt".
"Tokióból már sok hasznos tapasztalatot raktároztam el, remélem, ezeket tudom majd hasznosítani" - mondta az M1-nek az indulás előtt. "Jó lenne egyéni csúcsokat úszni, 100 háton címet védeni. A többi meg majd sikerül, ahogy sikerül, de mindent meg fogok tenni, hogy minél fényesebb legyen" - tette hozzá.

Pap Bianka paraúszó edzése előtt a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodába 2021. július 27-én. A sportoló tagja a párizsi paralimpiai csapatnak – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Konkoly Zsófia, aki szintén ott volt már Rio de Janeiróban és Tokióban is, 22 évesen ugyancsak címvédőként utazik, mert legutóbb győzött 100 méter pillangón, emellett ő is szerzett még két ezüstöt.
"Tokióban még nem voltam címvédő, most ez másképp van, kicsit nagyobb is a nyomás, másképp kell odaállnom, de remélem, hogy ez nem lesz hátrány. Szeretnék mindenképpen dobogóra állni, legalább kettő versenyszámban" - mondta.

Konkoly Zsófia. Fotó: MH

A második paralimpiájára utazó asztaliteniszező, Szvitacs Alexa azzal kapcsolatban hogy a Covid-járvány miatt zárt kapus tokiói paralimpia után Párizsban sok érdeklődőre lehet számítani, többek között arról beszélt, hogy sosem zavarta, ha vannak nézők a versenyeken, sőt, inkább motiválja, ha neki szurkolnak. Legutóbb egyesben harmadik lett, és ennél most sem akar rosszabb eredményt elérni.
"Minimum szeretném ugyanezt megismételni, de nyilván annál fényesebb érmet szeretnék hazahozni" - árulta el.

Szvitacs Alexa. Fotó: M4 sport

A francia fővárosban 39 magyar 13 sportágban, 68 számban küzd majd a minél jobb helyezésekért. A Magyar Paralimpiai Csapatot - amely szakemberekkel, kísérőkkel együtt 120 fős - a Wizz Air szállítja menetrend szerinti járatával, a Team Hungary dizájnt viselő repülőgéppel Párizsba, illetve majd a játékok után vissza Budapestre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!