Ugrás a tartalomra

Paralimpia 2024 - Újabb arany- és egy bronzérem a magyaroknak

MTI
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 19:57
Konkoly Zsófia aranyérmes 200 méteres vegyesúszásban, Pap Bianka teljesítménye bronzot ért a 400 méteres gyorsúszásban.
Nanterre, 2024. szeptember 5. A későbbi aranyérmes Konkoly Zsófia a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok női 200 méteres vegyesúszás SM9 kategóriájának döntőjében a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. szeptember 5-én. MTI/MOB/Szalmás Péter

Az úszó Konkoly Zsófia aranyérmet szerzett csütörtökön az S9-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában a párizsi paralimpián. A 22 éves pécsi versenyző - aki egy hete 400 gyorson is nyert Párizsban - a délelőtti előfutamokból a legjobb idővel került az esti döntőbe, amelyben nagy csatát vívott a Tokióban mögötte harmadik spanyol Nuria Marques Sotóval, de végül 88 századdal ő volt a gyorsabb.

Konkoly Zsófia pályafutása hatodik paralimpiai érmét szerezte, eddig 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz a mérlege. Párizsban övé a hetedik magyar érem és az első után a harmadik arany is.

Nanterre, 2024. szeptember 5. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által közreadott képen a bronzérmes Papp Bianka a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok női 400 méteres gyorsúszás S10 kategóriájának eredményhirdetésén a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. szeptember 5-én. MTI/MOB/Szalmás Péter

Pap Bianka bronzérmes 400 méteres gyorsúszásban

Az úszó Pap Bianka bronzérmet szerzett csütörtökön az S10-es sérültségi kategória 400 méter gyors számában a párizsi paralimpián. A Vasas 24 éves versenyzőjének, Papnak - akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja - az ötből ez a harmadik száma a francia fővárosban, korábban még nem sikerült dobogóra állnia.

Négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból. A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel.

"Nagyon örülök ennek a bronzéremnek" - mondta az MTI-nek Pap Bianka. - "A reggeli úszás után izgultam, hogy nehogy én legyek a negyedik és lecsússzak a dobogóról. Itt négyszáz gyorson egy érem volt a cél. Azt hittem, hogy a végén majd jobban tudok csatázni, de az első kétszázon szerintem nagyon elmentünk a többiektől, egy elég erős idővel. A reggeli úszás egyébként sokkal jobban esett, az alapján azt hittem, több is lesz ebben a döntőben, de kiúsztam magam."

A versenyző elárulta: az elmúlt napokban nagyon sokat dolgozott a pszichológusával, mélyről indult, de úgy érzi, egyre magasabbra kerül.
"Kicsit megkönnyebbültem, hogy már nem megyek érem nélkül haza. Holnap jön a fő számom, a száz hát, amelyben címvédő vagyok, de biztosan nem lesz olyan könnyű dolgom, mint Tokióban volt, sokkal szorosabb lesz a verseny. Ezzel együtt várom. Így most egy kicsit nagyobb lendülettel megyek neki" - fogalmazott.

A paralimpiai újonc, pécsi Hotz Csenge 4:53.31-gyes eredménnyel szerezte meg a hetedik helyet. Korábban 100 pillangón is hetedik volt. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves versenyzőjének hatéves korában a bal lábának ízületei folyamatosan rövidültek, emiatt lett parasportoló.
"A helyezésemmel elégedett vagyok, az időmmel kevésbé. Szerettem volna ennél sokkal jobbat úszni" - utalt Hotz Csenge arra, hogy 4:48-as egyéni csúcsától jóval elmaradt. A fiatal úszónak még egy száma van a francia fővárosban, szombaton 200 méter vegyesen ugrik a La Défense Aréna medencéjébe.

A 400 gyorsot a kanadai Aurelie Rivard nyerte. Pap Bianka a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte Párizsban, a harmadik bronzot.

Eredmény:

úszás, női S10, 400 méter gyors:

1. Aurelie Rivard (Kanada) 4:29.20 p

2. Alexandra Truwit (Egyesült Államok) 4:31.39

3. PAP BIANKA 4:35.63

...7. HOTZ CSENGE 4:53.31

Később:

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)

Konkoly Zsófia (SM9) 200 m vegyes - döntő 18.55

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Nagy Palota/Grand Palais)

női tőr, csapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla) - döntő (Magyarország-Kína) 20.00

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!