Ugrás a tartalomra

Párbeszéd: az önkormányzatok kapják meg a kötelező feladatokra a pénzt a kormánytól!

MTI
Utoljára módosítva
2022. szeptember 11. vasárnap 15:01
A Párbeszéd azt követeli, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapja meg a szükséges állami támogatást a kötelező feladatok ellátásához, az állami energiakereskedő MVM pedig biztosítsa az önkormányzatok energiaellátását - ismertette a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja szombati online sajtótájékoztatóján.


    
Szabó Zsolt, aki Dunaújváros alpolgármestere is, azt mondta: szakértői becslések szerint az önkormányzatok költségvetéséből legalább 3000 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a jelenlegi árakon ki tudják fizetni energia- és gázszámláikat. Ez a települési költségvetések kétszerese, ha pedig ez a kiadás az állam nyakába szakadna, akkor az államháztartási hiányt duplázná - közölte.
    
Hozzátette: a települések költségvetésének 60 százalékát a bérköltség teszi ki, és ha a 15 százaléknyi energiaköltség megtízszereződik, a települések könnyen finanszírozhatatlanná válnak; a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az önkormányzatok 90 százalékának okozhat nehézséget a rezsi kigazdálkodása.

Szabó Zsolt. Fotó: Dunaújváros Online

    
Úgy fogalmazott: augusztustól az önkormányzatok elvesztették "a rezsiharcos Orbán-kormány" védelmét, és már csak piaci áron tudják beszerezni a gázt vagy energiát.
    
A települések most a békebeli tarifák tízszereséért-húszszorosáért tudnak áramot vagy gázt vásárolni, ha annyira szerencsések, hogy kapnak árajánlatot a kereskedőtől, sok esetben ugyanis a kereskedők nem is adnak ajánlatot az önkormányzatoknak - mondta Szabó Zsolt.
    
Az ellenzéki politikus kijelentette: követelik, hogy az állam azonnal segítse meg az önkormányzatokat, pártállástól függetlenül kapják meg a kötelező feladatok ellátásához szükséges forrásokat, az MVM pedig segítse az önkormányzatokat a kiegyensúlyozott és biztonságos energiaellátásban.
---

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!